Wim Bouhuijs kan geen afscheid nemen van VZOD

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Wim Bouhuijs zit al zo’n zeventien jaar in het bestuur van IJsclub VZOD. Eigenlijk wilde hij in 2018 al stoppen, maar nieuwe bestuursleden dienen zich niet aan. “Ik ben 65 jaar lid. Ik kan VZOD niet in de steek laten."

Het gebrek aan vrijwilligers komt duidelijk aan het licht bij VZOD. Bouhuijs heeft verschillende functies. “Ik ben interim-voorzitter, beheerder en baancommissaris. Soms komt er teveel op me af”, aldus Bouhuijs.

Hij heeft wel een verklaring heeft voor het vrijwilligerstekort bij VZOD. “Het is een algemeen probleem. Je ziet bij veel verenigingen dat ze geen bestuursleden kunnen vinden. Maar onze ijsbaan is al negen jaar niet open geweest. Mensen verliezen de binding met VZOD. Ik weet zeker dat er zich mensen aandienen als je een ijsperiode van twee weken krijgt.”

Enkele jaren geleden liet Bouhuijs weten dat hij wilde stoppen als bestuurslid, maar hij voegde de daad niet bij het woord. “Ik wil VZOD niet in de kou laten staan en voel me ook nog te fit om met alles te stoppen. Ik kan het niet loslaten”, aldus Bouhuijs.

IJVV stopt
met oud papier

IJSSELMUIDEN - IJVV stopt met het inzamelen van oud papier. “29 december stoppen we definitief”, aldus IJVV-voorzitter Mannie Vaandering.

Met dit besluit komt een einde aan een lange traditie in IJsselmuiden. "35 jaar was het inzamelen van oud papier een grote bron van inkomsten. Maar er is niets meer in te verdienen, maar er zit wel veel werk in", aldus Vaandering.

"In 2019 beurden we nog geen dertig procent van het bedrag dat we in de jaren daarvoor binnenhaalden. Het is niet meer te doen. Daarom stoppen we op 29 december definitief met het verwerken van oud papier. Mensen moeten straks zelf achter een papierbak aan in de gemeente", zegt de IJVV-voorzitter.

Op 21 juli luidde Herman Wezenberg namens IJVV al de noodklok in een interview met De Brug. Door het inzakken van de papierprijs liepen de inkomsten drastisch terug. Vervolgens kwam de coronacrisis er nog eens overheen en werden de opbrengsten nog lager. "Dit is een financiële aderlating", sprak Wezenberg, die al jarenlang nauw betrokken is bij het inzamelen van oud papier door IJVV. Jaarlijks werd er flink op verdiend, maar de goede tijden zijn voorbij.

Het aanbod van oud papier is sterk teruggelopen. Daarom komt IJVV al een behoorlijke tijd niet meer aan de benodigde 3.000 kilo en zijn de verdiensten sterk teruggelopen.

Daarnaast zat er steeds meer troep tussen het oud papier. "Piepschuim, kleding, plastic, glas en gipsplaten. Daar kunnen we niets mee. Dat kost ons alleen maar geld", aldus Wezenberg.

Alles bij elkaar opgesteld bleek het inzamelen van oud papier niet meer de moeite waard. Sterker nog, het werd een loden last voor de voetbalvereniging uit IJsselmuiden.