Joyce Henzen (l) met haar collega.
Joyce Henzen (l) met haar collega. Foto: Enrico Kolk.

Op bezoek bij Gemeentelijke Gezondheidsdienst IJsselland: ‘Dit is wel waar we altijd voor oefenen'

(door Enrico Kolk)

ZWOLLE – “Ja je zou inderdaad denken dat een verpleegkundige aan het bed staat”, lacht Joyce Henzen. “Maar met een verpleegkundestudie kun je ook bij de GGD terechtkomen.”

Henzen werkt bij het team Infectieziektenbestrijding. “We werken aan het voorkomen en bestrijden van infectieziekten”, legt ze uit. Ze is opgeleid om het overzicht te houden wanneer er een ziekte uitbreekt. “Maar je spreekt ook individuele patiënten, en geeft adviezen over wat ze moeten doen.”

In haar team oefent ze regelmatig met de uitbraak van een ziekte. “Maar we hadden nooit verwacht dat we middenin zo’n ziekte zouden belanden”, verwijst ze naar de coronapandemie die nu de wereld in haar greep houdt. “Normaal zijn we vooral bezig met het voorkomen daarvan.”

Vaak heeft zo’n ziekte kleine clusters, die na verloop van tijd weer verdwijnen. “Corona is eigenlijk gewoon een infectieziekte die we aanpakken op dezelfde manier als andere infectieziekten”, zegt ze. “Het is nu alleen zoveel keer uitvergroot.”

Dat betekent dat ze een stuk van haar werk moet loslaten en overdragen. “Ik ben nu veel meer bezig met regie houden. In begin zeiden we: hier hebben we altijd voor geoefend. En we gingen de uitdaging met volle kracht aan. Maar na een aantal maanden, weekenden, nachten en overuren zouden we het ook wel fijn vinden als het wat rustiger werd.”

Wat we nu niet zien is kinkhoest

De hoofdmoot van het werk is nu één ziekte, in plaats van een breed scala. Opvallend is ook dat er minder meldingen van andere ziekten binnenkomen. “Wat we nu niet zien is kinkhoest”, legt Henzen uit. “We krijgen helemaal geen meldingen binnen, echt totaal niet. Misschien als mensen nu hoesten, ze dat associëren met het coronavirus. Maar kinkhoest is wel meldingsplichtig.”

Mogelijk wordt de verspreiding van die ziekten ook in de kiem gesmoord door de gedeeltelijke lockdown. “Een klein deel van ons werk is ook de reizigers met buikgriep of diarree uit het buitenland, soms krijgen we meldingen van malaria. Die hebben we nu ook niet. Misschien kan het deels verklaard worden doordat we minder reizen.”

Ga naar de huisarts

Henzen roept mensen met andere klachten op om wel gewoon naar de huisarts te gaan. “We moeten wel alert blijven op de gezondheid. Het lijkt er nu op dat mensen met andere klachten minder snel naar de huisarts gaan. Als mensen nu verkouden zijn, laten ze zich testen op corona. Is dat negatief, dan gaan ze weer aan de slag. Worden de klachten erger, dan is het, net als voor corona, belangrijk je te laten onderzoeken.”

In het voorjaar deden Henzen en haar mensen de coronatesten zelf. “We gingen dan met een koffertje op pad en mensen thuis testen. Nu spreek ik instellingen en professionals, maar patiënten zelf niet meer. Aan de ene kant is dat jammer. Normaal heb je patiëntencontact en dat is wat je leuk vindt. Maar aan de andere kant moeten we ook reëel zijn. Patiënten allemaal zelf bezoeken, dat kan niet meer.”

Bij ingewikkelde vraagstukken komt het team van het bron- en contactonderzoek wel bij de verpleegkundigen uit. “De uitdaging is om zaken uit te zoeken, om vervolgens goede en op maat opgestelde adviezen te geven over hoe mensen met bepaalde situaties om moeten gaan.”

Dat zorgt alsnog dat het heel druk is, volgens Henzen. “We zeggen wel tegen elkaar: ‘het is nu zo goed georganiseerd, straks hebben we meer rust om ons andere werk weer te kunnen doen’. Henzen geeft aan dat het met corona lastig is om los te komen van het werk.

“Alles wordt erdoor beheerst. Op je werk ben je met corona bezig, maar thuis ook. Daar heb je immers ook te maken met de maatregelen en dat maakt het zwaarder dan anders. Af en toe ga ik ook bewust even zomaar scrollen op het internet. Dan ben ik blij als ik eens iets anders tegenkom dan corona.”

Volgende week het derde deel in de serie ‘Op bezoek bij GGD IJsselland’.