Afbeelding
Foto: Ad Snelderwaard.

Het Hanzestedenpad: beweging, natuur, stadsschoon én geschiedenis ineen

(door Roy Visscher)

REGIO - Wandelen? Dat is toch vooral iets voor tijdens de vakantie in die mooie buitenlandse omgeving? De recente coronagolven hebben nog maar eens bewezen dat dat niet juist is: meer dan ooit maken mensen wandelingen in het bos, langs de rivier of in de eigen buurt.

Hoe belangrijk lichaamsbeweging is voor de gezondheid, kan eigenlijk niet worden onderschat. En in beweging komen, hoeft niet per se te bestaan uit stevig sporten. Dagelijks achtduizend stappen lopen in plaats van vierduizend, halveert de kans op sterfte. En wie van vierduizend naar twaalfduizend gaat, maakt de overlijdenskans zelfs drie keer zo klein. Ter verduidelijking: wie rond een uur stevig doorloopt, komt uit op rond de vijfduizend tot zesduizend stappen. Helemaal in coronatijd, waarin we meer stilzitten, is het dus de moeite waard om eens lekker al lopend ‘uit te waaien’.

Hanzesteden

Mooi dus dat stichting Wandelnet zojuist de vierde editie van het Hanzestedenpad heeft uitgebracht. Dit is een route langs de IJssel van 124 kilometer lang, van Doesburg naar Kampen. Hij voert over dijken, door uiterwaarden en langs landgoederen. Maar natuurlijk ook langs zeven Hanzesteden, bekend om hun welvarende verleden dat nog steeds zichtbaar is in de fraaie pakhuizen en koopmanspanden. Een mooie combinatie dus van natuur en stad.

Dynamiek

Helemaal in coronatijd is het de moeite waard om lekker lopend ‘uit te waaien

Het idee om een wandelpad langs de Hanzesteden te ontwikkelen, ontstond in 1999. Vrijwilligers van stichting Wandelnet verkenden het traject, bedachten de route en stelden de eerste gids samen. Onlangs kwam de vierde, herziene, gids uit. Bert van den Berg, sinds 2005 padcoördinator van het Hanzestedenpad, vertelt. “Onze zeven vrijwilligers hebben alle routewijzigingen verwerkt in de beschrijving, evenals de knooppunten van de regionale wandelnetwerken.

Daarnaast hebben ze informatie over de toeristische attracties en het openbaar vervoer geactualiseerd. Vergis je niet in de dynamiek van het gebied, zowel in de steden als daarbuiten. Zo heeft bijvoorbeeld het project ‘Ruimte voor de rivier’ gezorgd voor een hoop veranderingen in het landschap, die maakten wijzigingen in de wandelroute mogelijk of zelfs nodig.”

Route

Natuurlijk kun je ook ‘op de bonnefooi’ wandelen. “Maar”, legt Van den Berg uit, “de gids attendeert je op weggetjes die je anders misschien links laat liggen en voert je dus ook buiten de gebaande paden. Veel van de wandelaars die onze gids gebruiken, of de route-app op hun telefoon, houden van lopen op onverharde paden. Zonder gids word je dan nog wel eens ‘het bos in gestuurd’. Als je de uitgestippelde route volgt, kun je niet verdwalen.” De wandelaars worden bij het lopen ook nog eens geholpen door de geel-rode markeringen die de vrijwilligers langs de route hebben aangebracht.

Dagwandeling

Aan het Hanzestedenpad liggen negen treinstations. Zo kunnen wandelaars eenvoudig een etappe van de hoofdroute uitkiezen en terugreizen per trein. Twee Hanzesteden, Hattem en Hasselt, liggen niet aan de hoofdroute, maar zijn onderdeel van een dagwandeling. Daarvan zijn er negen in de gids opgenomen: wandelingen van 11 tot 25 kilometer van station naar station. Het Hanzestedenpad is dus niet alleen voor de langeafstandslopers, maar ook voor de dagwandelaars. “Zeker voor hen kan het interessant zijn om aan een wandeling een kort verblijf met overnachting in een Hanzestad vast te plakken”, vertelt Van den Berg. “Daarover is ook informatie te vinden in de gids.”

Dagjesmensen

Ook Elizabeth Stoit, Programmamanager Hanzesteden MarketingOost, ziet dat verschillende typen wandelaars het Hanzestedenpad volgen. “De meesten zijn breed cultureel geïnteresseerd en hebben oog voor historische steden én natuur. Het is vooral de combi van die twee die hen aantrekt. De echte ‘kilometervreters’ komen uit het hele land, waar de Hanzesteden steeds bekender worden en meer bezoekers trekken. De dagjesmensen wonen wat vaker in de omgeving.”

Wat betekent dat mensen ook hun eigen omgeving wandelend verkennen. Iets wat Stoit iedereen aanraadt. “Je ziet al wandelend langs de uitgestippelde paden echt heel veel dingen in je eigen omgeving die je eerder nooit opgevallen waren.”