Afbeelding
Attest Communicatie.

PGVZ opent coronasnelteststraat voor onderwijs
en ondernemers in samenwerking met Wanpla

KAMPEN – Gosse Noppert, directeur van PGVZ opent dinsdag 1 december een coronasnelteststraat voor het bedrijfsleven en onderwijs. Medewerkers en leerkrachten kunnen zich hier snel laten testen en hebben een half uur later de uitslag. De locatie is te vinden bij Wanpla, leverancier van wanden en plafonds, aan de Carlsonstraat in Kampen.

Door Alex de Jong @ Attest Communicatie

Het is regenachtig. Guur. Mensen hoesten en niezen. ‘Grote vraag in deze coronatijd: zijn ze ‘gewoon’ verkouden, of hebben ze corona?’, vertelt Noppert. ‘Werknemers en leraren met gezondheidsklachten worden nu veiligheidshalve naar huis gestuurd en moeten zich via de reguliere testlocaties van de GGD laten testen. Dat testen kan, vanwege tekort aan capaciteit, nooit meteen plaatsvinden, zodat er meerdere dagen wordt verzuimd. Tel daarbij op de tijd die nodig is om de uitslag te krijgen en iemand is al bijna een volle week uit de running, voordat er zekerheid is. Dat kost het bedrijfsleven veel geld.’

Betrouwbaar resultaat

Noppert gaat hier verandering in brengen. Op zijn testlocatie zijn vanaf 1 december, van negen tot elf uur in de ochtend, twee BIG-geregistreerde verpleegkundigen en een andere PGVZ medewerker aanwezig om werknemers en leraren te testen. Vakkundig geschoold personeel, zo benadrukt Noppert. Grietje Klompenmaker, algemeen directeur van Wanpla, was meteen enthousiast over de plannen van de PGVZ-directeur. ‘Wij faciliteren het graag’, zo stelt ze. ‘Tenslotte is het belangrijk dat ondernemers en werknemers snel weten waar ze aan toe zijn.’ Wel wilde ze heel uitdrukkelijk geen vergoeding voor het gebruik van de ruimte.

Geen particulieren

We appen of mailen de mensen bij een negatieve uitslag.

Bedrijven, scholen en kinderopvang die van de testfaciliteit gebruik willen maken, dienen zich vooraf te registreren, zodat zij achteraf netjes een factuur ontvangen van het aantal geteste medewerkers in een bepaalde periode. De te testen personen kunnen zelf een afspraak maken, door via een Whatsapp-bericht of te bellen voor een snelle test met het telefoonnummer 06-34379652. ‘We maken gebruik van gevalideerde testen die een sensitiviteit hebben van 96,52% en dus een zeer betrouwbaar testresultaat geven. Onze sneltestlocatie is alleen voor bedrijven, kinderdagverblijven, en onderwijs in onze gemeente’, benadrukt hij. ‘Er kunnen geen particulieren worden getest.’

De uitslag is al na dertig minuten bekend. ‘We appen of mailen de mensen bij een negatieve uitslag. Zo weet iemand meteen of hij zonder problemen naar het werk kan. Is de uitslag positief - dus constateren we wél corona -, dan bellen we de geteste persoon om te vertellen wat hij of zij nu moet doen.' De test kost vijftig euro; ‘een schijntje van wat het kost als deze medewerker thuis zit', besluit Noppert.