Het voedselbos in aanplant
Het voedselbos in aanplant (foto: Maarten van Gemert)

Eerste bomen en struiken Voedselbos geplant

(door Maarten van Gemert)

KAMPEN - De eerste fruitbomen en -struiken zijn aangeplant voor het Voedselbos in het Groene Hart van Kampen. Volwassen en kinderen staken afgelopen zaterdag de handen uit de mouwen en de boompjes in de grond. De komende weken gaat de aanplant door waarbij de donateurs gefaseerd welkom zijn. Jaren van geduld, overleg en voorbereiding gaan nu, samen met het aangeplante groen, vrucht dragen.

Precies drie jaar en één week nadat het college van B en W groen licht gaf, is de aanplant gestart van wat een bijzonder deel van het Groene Hart binnen het Kamper Stadspark wordt. Bijna een maand later stemde in 2017 ook de gemeenteraad in met de 'majeure keuzes' van het college waarbij de volksvertegenwoordigers nog enkele puntjes op de i zetten. Afgelopen vrijdag zijn er zo'n veertig bomen gebracht en ingekuild. De dag erop, zaterdag 28 november, was het grote moment daar en sloeg een kleine groep vrijwilligers aan het graven en planten.

Herinrichting Groene Hart

De kiem van het Voedselbos werd gelegd tijdens publieksbijeenkomsten in 2015. Planmakers, betrokken partijen en geïnteresseerde inwoners gingen ”samen op weg naar een kloppend Groen Hart”. De bouw van het nieuwe zwembad De Steur was net gestart en de gemeenteraad had besloten de grond onder het oude zwembad terug te geven aan het Stadspark.
Onder de vele plannen en ideeën die op tafel kwamen, voor de vrij te komen ruimte, was het Voedselbos, een bos waarvan alle Kampenaren de vruchten (letterlijk) kunnen plukken. GroenLinks, SP en VVD bedongen ook het skatepark en GroenLinks en SP wisten enkele voorwaarden aan het Voedselbos, zoals een maximum aan de oppervlakte en een verdienmodel, van tafel te krijgen.
Tevens lag er een plan om de oude 'schootsvelden' te herstellen met de open ruimte rondom de kinderboerderij. Het laatste door de wethouder omarmde verzoek destijds was de wens om (als vanouds) 'beleefbare natuur' te maken.

Situering Voedselbos

De te planten fruitbomen en -struiken zijn talrijk en divers.

Het skatepark is inmiddels gerealiseerd en volop in gebruik langs de Broedersingel. Deze geasfalteerde weg, die dwars door het Stadpark loopt, wordt autoluw gemaakt. Het Voedselbos in aanplant ligt achter het skatepark, tussen de weiden en groentetuintjes van kinderboerderij Cantecleer en Park Lounge. Dat initiatief, om de jongeren een plek te geven de coronazomer door te komen, is niet aangeslagen en graafmachines woelen weer de grond om.
Als straks het skatepark verplaatst wordt naar de groene strook naast het fietspad langs turnhal en gemeentehuis, zal het Voedselbos doorlopen tot de Broedersingel en de beloofde grootte van 0,3ha beslaan. Bij de inrichting van het Voedselbos is gebruik gemaakt van de aanwezige (niet-natuurlijke) glooiingen die resulteren van de opgespoten grond voor de vroegere ligweide van het oude zwembad. De poel in het midden is uitgediept en geaccentueerd. De houtwallen zijn nieuw gevlochten en geplaatst.

Veel variëteit

De te planten bomen en struiken zijn talrijk en heel divers. Van kastanje-, pruimen-, kersen- en appelbomen tot aan walnoten en bessenstruiken. Er zijn veel bedrijven als sponsor bij het Voedselbos betrokken maar ook particulieren. Nog steeds kunnen mensen één of meerdere bomen doneren waarbij vervolgens desgewenst een houten naambordje komt van de gulle gever.
Kartrekkers Hanjo IJkhout en Onno Drent noemen als doelen verbinding, biodiversiteit en de duurzame voedselproductie. Plus een bijdrage aan klimaatadaptatie en educatieve waarde voor schoolleerlingen. Ook biedt het voedselbos al jaren een welkome stageplek. Wilbur Akser ontwierp het oorspronkelijke plan. In zijn HBO-scriptie komt alles langs, van permacultuur tot landschapsarchitectuur en bodemsoorten.
In dat laatste werd zaterdag volop gewroet en dat gaat nog weken door. Hulp blijft welkom alsmede donaties, waarvoor men zich kan wenden tot Onno Drent via ijkhout001@zonnet.nl. Samen met het Voedselpark in Brunnepe kent Kampen straks twee oases van natuur, koelte èn voedsel.