Wethouder Irma van der Sloot ontvangt een unieke kleurenzeefdruk uit handen van kunstenares/docent Kirsten Offringa en Quintusdirecteur Hendrik Jan Houtsma.
Wethouder Irma van der Sloot ontvangt een unieke kleurenzeefdruk uit handen van kunstenares/docent Kirsten Offringa en Quintusdirecteur Hendrik Jan Houtsma. foto Tennekes

Cultuurwethouder opent Grafiekwerkplaats Quintus

KAMPEN – Kunst en Cultuurwethouder Irma van der Sloot heeft vrijdag 27 november de Quintus Grafiekwerkplaats officieel geopend. Dit gebeurde coronaproof in het bijzijn van een handvol genodigden. “Wat eens een opslagschuur was, is met veel liefde opgeknapt tot deze prachtige Grafiekwerkplaats. Hiermee blijft een stukje geschiedenis van Kampen bewaard maar ook een stukje ondersteuning voor zowel de amateurkunst als de professionele kunstenaars. Daar zijn we trots op!”, aldus de wethouder.

De werkplaats was tot juni van dit jaar gevestigd in het voormalig stadskantoor van Kanis & Gunnik aan de Hofstraat. Het werd gerund door vrijwilligers van stichting Grafisch Atelier Kampen (GRAK), in 1983 opgericht om ruimte en faciliteiten te bieden aan professionele kunstenaars. Jan Nuij, voormalige GRAK-voorzitter en vrijwilliger van het eerste uur: “In een grafiekwerkplaats worden ambachtelijke grafische technieken als zeefdruk, hoogdruk, diepdruk, steendruk en boekbinden beoefend. Door de opkomst van digitale druktechnieken worden grafiekwerkplaatsen steeds zeldzamer en dreigen ambachtelijke druktechnieken zelfs te verdwijnen. Binnen de muren van Quintus aan de Vloeddijk wordt dit erfgoed nu behouden, verduurzaamd en nieuw leven ingeblazen.”

In de nieuwe Grafiekwerkplaats zijn de eerste kennismakingsworkshops al in volle gang en de eerste prenten van kunstenaars al gedrukt. Hoogste tijd dus om de nieuwe Grafiekwerkplaats ook officieel te openen. "Kampen heeft met deze grafiekwerkplaats, haar kunstenaars en vrijwilligers, de gereedschappen en de verzamelde kennis iets unieks in handen dat we graag in stand willen houden maar ook door ontwikkelen”, aldus Quintusdirecteur Hendrik Jan Houtsma.

In het verlengde van de opening van de Grafiekwerkplaats, is in Quintus tevens de Grafiek Expositie Kampen 2020 geopend, met werk van tientallen kunstenaars. Veel van de werken zijn ook te koop. De gehele opbrengst gaat naar de kunstenaars. De expositie is t/m 19 februari 2021 te bezichtigen tijdens de openingstijden van Quintus, te vinden op www.quintuskampen.nl.