Deel 21: Oerend Hard

(door Gerard Meijeringh)

Het coronavirus regeert. Dikwijls beseffen we nauwelijks wat we meemaken en verlangen we terug naar de goede tijden waarin we leefden als ‘God in Nederland’. Een periode die nog maar even achter ons ligt, maar toch zo ver weg lijkt. In de huidige moeilijke periode probeer ik wat verlichting te brengen met een reeks ‘Coronakrabbels’. Over alledaagse dingen in de wondere wereld waarin het coronavirus voorlopig nog steeds de dienst uitmaakt.

Het is woensdag 23 november wanneer ik op de site uitkom van NPO Radio 2. Ik word getriggerd door het beeld van de dj's Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte. Als minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge zie ik ze staan, met daar tussenin een gebarentolk. Op de achtergrond zie ik de tekst ‘Alleen samen maken we de lijst der lijsten'. Met de regel ‘Jan-Willem en Jeroen kondigen maatregelen Top 2000 aan' word ik aangespoord om het filmpje te bekijken.

Ik start het filmpje en ben aangenaam verrast. Een ludieke persconferentie, waarin beide dj's in de huid kruipen van Rutte en De Jonge. "Laat ik er geen doekjes om winden en duidelijk zijn. Het Top 2000-virus is bezig aan een opmars. Als we op dit moment nuchter naar de cijfers kijken, is het beeld kort gezegd als volgt. Het gaat goed en de piek is nog niet bereikt. Er komt daarom een stemweek voor het hele land”, zegt Roodbeen op een manier alsof hij een nieuwe lockdown aankondigt. Briljant. "We doen dit met elkaar en voor elkaar, dus vraag ik u. Hamster zoveel mogelijk uw lijstje bij elkaar”, gaat hij verder. Er zijn wel eens minder originele manieren geweest om mensen te bewegen om te gaan stemmen. Het past wel bij de Top 2000. Het was destijds in 1999 een briljant idee om deze lijst in het leven te roepen en het brengt nu positiviteit in coronatijd.

Bij de Top 2000 denk ik altijd als eerste aan Oerend Hard. Ik zie Bennie Jolink nog staan in de goede tijd zonder corona in Lochem in 2019. Alle edities van de Top 2000 stond Oerend Hard bij mij op één. Maar vind ik Oerend Hard de mooiste plaat ooit gemaakt? Nee! Als liefhebber van Normaal zou ik eigenlijk het nummer Daldeejen op één willen zetten, maar daarmee gaat m’n stem verloren. En wat doe je dan? Je kiest voor Oerend Hard om Normaal zo hoog mogelijk op de lijst te krijgen. Ik denk met veel genoegen terug aan de vorige editie. Boerenorganisatie Team Agro NL liet van zich horen en voerde actie om De Boer Dat Is De Keerl van Normaal hoog in de lijst te krijgen als steun voor de boeren in roerige tijden. En met succes. Als nieuwkomer haalde het plek 9. Deurdonderen kwam uit op 84 en Oerend Hard op nummertje 88. Daarmee bleek weer eens dat de lijst gevoelig is voor trends.

Ik ben dat zeker niet qua muzieksmaak. Die is al jarenlang hetzelfde. Ik hou van hardrock, rock 'n roll, punk, ska, reggae en goede popmuziek. Nummers van Normaal, AC/DC, Skik, Motorhead, Johny Cash, Status Quo, The Specials, Doe Maar, The Ramones, Louis Armstrong, The Sex Pistols, The Rolling Stones, The Beatles en Chuck Berry kan ik blindelings invullen op mijn lijst. Maar wel nummers die een kans maken om in de lijst te komen. Mijn favoriete bands en zangers wil ik graag zo hoog mogelijk in de lijst zien. Daarom geen Daldeejen (Normaal), Shoot to Thrill (AC/DC), Pretty Vacant (Sex Pistols) en Little Lady (Status Quo) in mijn lijst. En ook mijn favoriete pretpunkband The Toy Dolls ontbreekt. Wat zou het toch mooi zijn als ik Nelly The Elephant eens zou horen in de Top 2000. Maar die maakt geen enkele kans. Wellicht is het tijd voor For The Good Times van Johny Cash in de Top 2000.

Waarschijnlijk komt dit nummer weer niet voor in de keuzelijst van de Top 2000. For The Good Times plaats ik als eigen voorkeur, terugdenkend aan een optreden van Danny Vera bij De Platenbonanza van Rob Stenders. Vera speelde For The Good Times en barstte ineens in huilen uit. Begrijpelijk, ik kan dat nummer ook bijna niet luisteren zonder tranen in de ogen. Luister dit prachtige nummer eens en zet het in je Top 2000-lijst. En vergeet niet op Normaal te stemmen. Oerend Hard For The Good Times.