Remco Bultman haalt uit op zaterdag 27 november 2010 namens Set Up in de wedstrijd tegen Joure.
Remco Bultman haalt uit op zaterdag 27 november 2010 namens Set Up in de wedstrijd tegen Joure. Foto: Tennekes

Tien jaar terug in de tijd: Het bouwproces van Set Up

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Tijdens de coronacrisis liggen veel sportactiviteiten stil. Sportliefhebbers vullen dit hiaat op door terug te kijken in de tijd. Weekblad De Brug doet mee en bladert terug. In deel 10 van ‘Tien jaar terug in de tijd’ staat Set Up uit IJsselmuiden centraal. In november 2010 nam de club afscheid van trainer Joop Strating. Daarna maakte de club binnen tien jaar de sprong van de regiodivisie naar de eerste divisie.

‘Set Up moet weer bouwen', kopt De Brug op dinsdag 30 november 2010. Ruim tien jaar later spreek ik met Remco Bultman en Joffrey van den Belt. Beiden fungeren tegenwoordig als respectievelijk penningmeester en voorzitter bij Set Up. Jarenlang speelden ze in de hoofdmacht van de club uit IJsselmuiden.

Regiodivisie

Na een succesvolle periode onder trainer Ron Kranenburg begon Set Up het seizoen 2010-2011 met een verjongde ploeg onder een nieuwe trainer. Vijf belangrijke spelers waren weggevallen. Daar kwam een fiks aantal jonge volleyballers voor in de plaats. De ploeg had het zwaar. Bovendien klikte het niet tussen de spelers en trainer Joop Strating. "Joop was een aardige kerel, maar hij dacht anders over het spelletje”, aldus Van den Belt. "Hij had andere ideeën. We pasten niet bij elkaar", vervolgt Bultman. Wilfred Tennekes werd aangesteld als interim-coach. Na de winterstop nam Ewald van Unen het stokje over. Hij was anderhalf jaar trainer bij Set Up. De ploeg bleef actief in de regiodivisie (derde divisie).

In 2012 kwam Timo Jager. "Daar hadden we een goede klik mee. Hij was heel positief bezig. Hij wilde graag en was gedreven”, weet Bultman zich nog goed te herinneren. Het eerste jaar onder Jager was een succes. Set Up wist via de nacompetitie te promoveren naar de tweede divisie. Bultman: "Wat is er mooier dan het thuis af te kunnen maken. We wonnen eerst bij Leeuwaren en vervolgens klaarden we de klus op woensdag met een zege op Veracles." Volgens Van den Belt was de promotie het resultaat van het goede werk van Kranenbrug en Jager. “Ron leerde ons om tegenstanders op te vreten. Maar wat doe je als het minder gaat? Dat heeft Timo ons bijgebracht. Ging het even wat minder, dan moesten we samen een stapje extra doen. De komst van Timo werkte verfrissend. Iemand met andere inzichten”, aldus Van den Belt.

Tweede divisie

Het eerste jaar in de tweede divisie, voor het eerst in de historie van de club, verliep moeizaam. Door persoonlijke omstandigheden moest Jager tussentijds afhaken. Zijn rol werd tijdelijk overgenomen door Kranenburg. Jager keerde nog wel terug. “Het was een moeilijk jaar, maar we wisten erin te blijven”, aldus Bultman. In 2014 kwam Siemen Klaver bij Set Up. “Een leuke sociale trainer. Hij is een jaar gebleven. Vervolgens kon hij het niet meer combineren met andere werkzaamheden. We zijn in dat jaar gedegradeerd. We hadden veel blessures. Ik was ook geblesseerd en ben toen gestopt”, aldus Van den Belt.

Zonder Van den Belt maakte Set Up een nieuwe start onder trainer Hans Bruins. Een aantal jeugdspelers stroomde door. “Hans is iemand met veel volleybalervaring. Dat bracht hij over op de spelers en hij paste jonge jongens in. Hij probeerde ze in het totaalplaatje te brengen. Bij Set Up wordt niet altijd gestreefd naar het hoogste. Soms moet je een stapje terugdoen om daarna weer stappen vooruit te maken”, aldus Bultman, die in 2018 afscheid nam als speler van Set Up 1. Onder Bruins wist Set Up weer de weg omhoog te vinden. In 2017 promoveerde de ploeg naar de tweede divisie.

Eerste divisie

Daarna nam Peter Gaillard het stokje over. "Mijn doel is om het proces te versterken dat onder Hans is ingezet”, vertelde hij in april 2017 tegen De Brug. "Of dat gelukt is? Peter stelt altijd het teambelang centraal. Het is iemand met zo'n brok ervaring. Toen ik achttien jaar was, kreeg ik al training van hem bij het talententeam. Hij heeft het team op een hoger plan gebracht, een stapje verder in het teamproces.” Na het afgelopen afgebroken seizoen profiteerde Set Up van de versterkte promotie. Dit seizoen spelen de IJsselmuidenaren, nog steeds onder leiding van Gaillard, voor het eerst in de historie in de eerste divisie. "We hebben een van de jongste teams in de eerste divisie. Onze visie is om zo hoog mogelijk te spelen met eigen jongens. Het is fantastisch dat we nu in de eerste divisie spelen, maar dat is geen must. Alle spelers gaan leuk met elkaar om. Dat is het allerbelangrijkste", besluit Van den Belt.