Wiecher Dalsem pakt EK-medaille in eigen huis

KAMPEN - Indoorroeier Wiecher Dalsem was afgelopen zondag succesvol bij het EK Indoorroeien. In eigen huis zette hij de derde tijd neer en haalde hij dus het podium in een sterk deelnemersveld.

Het EK gold ook als Brits kampioenschap. Normaliter wordt dit evenement gehouden in Birmingham. Vanwege corona kon dat uiteraard niet en moesten de deelnemers vanuit hun eigen huis een goede prestatie neerzetten.

Dalsem startte zijn virtuele race goed. Na 100 meter lag hij in het grote veld met veertien nationaliteiten op een achtste plek. Karlsen uit Noorwegen, die vorig jaar ook wereldkampioen werd op de 500 meter, ging met een enorme power keihard weg met de Zweed Petterson in zijn kielzog.

Dalsem heeft niet genoeg kracht om hard weg te gaan. Zijn streven is altijd om een vlakke race te roeien. Dat lukte zondag prima. Na 200 meter ging hij z’n eerste tegenstander voorbij en 150 meter voor de finish lag hij al vijfde. De laatste 150 meter ontstond een spannende strijd om de medailles, omdat alle roeiers helemaal verzuurden en erg in snelheid terugvielen.

Ook Dalsem verloor in de laatste 60 meter snelheid. Hij roeide vrijwel de hele race 1.24 per 500 meter, maar in het slot vielen zijn slagen terug naar een tempo van 1.29 per 500 meter. Het verval bij zijn tegenstanders was echter nog groter. Dalsem profiteerde en haalde een zeer verdienstelijke derde plek in het sterke internationale veld. Zijn tijd was 0,1 seconde sneller dan bij zijn optreden op het WK in 2019, het was zijn snelste tijd in jaren.

Halve poules
bij topamateurs

ZEIST - De KNVB heeft besloten dat de huidige competities in de tweede divisie, derde divisies en hoofdklassen niet worden uitgespeeld. In plaats daarvan kiest de KNVB voor het opdelen van de competities in regionale poules.

De voetbalbond laat weten dat het bestuursbesluit voor de tweede divisie, derde divisies en hoofdklassen geen betekenis heeft voor de overige klassen van het amateurvoetbal. "Daarover wordt besloten zodra de nieuwe kabinetsmaatregelen bekend zijn gemaakt.”

De KNVB heeft ook al een indeling gemaakt. In poule B2 van de hoofdklasse B spelen Sportclub Genemuiden, Berkum, Flevo Boys, Urk, HZVV, Noordscheschut, ONS Sneek en Buitenpost tegen elkaar. De andere poule van de hoofdklasse B (B1) wordt gevormd door AZSV, DETO, SDC Putten, NSC Nijkerk, Eemdijk, ASV De Dijk, Eemdijk, Swift en RKAV Volendam.

In de halve poules treffen de ploegen elkaar uit en thuis. De KNVB gaat er bij dit scenario (scenario 3) vanuit dat er medio januari, of iets later, kan worden gestart. Er wordt doorgespeeld tot het weekend van 20 juni. De aangepaste competitieopzet wordt gevolgd door een beperkte nacompetitie. De aangepaste opgezet gaat van start zodra de competities in het amateurvoetbal hervat kunnen worden. Als de competities later dan het eerste weekend van maart volgend jaar van start kunnen gaan, wordt bekeken op opnieuw een aangepaste opzet noodzakelijk is.