Afbeelding
Stock.

Kamper kerken distantieerden zich van voorgenomen gebedsdienst

(door Nick de Vries)

KAMPEN - Kampen haalde woensdag het landelijke nieuws toen burgemeester Bort Koelewijn de christenen van ‘Laat ons Aanbidden’ verbood een massale kerkdienst in de buitenlucht te houden. Voorganger Maurits Luth van de Baptistengemeente Kampen was niet blij met de negatieve beeldvorming die dit opleverde. Hij sprak van een actie van een losse groep christenen, die nu negatief afstraalt op alle Kamper kerken. “Ik weet dat veruit de meeste Kamper kerken zich hiervan distantiëren.”

NPO 1 en SBS reageerden snel op het bericht dat woensdagochtend in de media verscheen. Burgemeester Koelewijn had een bijeenkomst van de christenen bij het Stationskwartier verboden. De landelijke groep ‘Laat ons Aanbidden' wilde daar zaterdag een gebedsdienst houden, maar de burgemeester heeft het vanwege het risico voor de volksgezondheid verboden. Op de bijeenkomst zouden mogelijk zo'n tweehonderd mensen afkomen. Verschillende Kamper kerken werden door de media over het voornemen benaderd. Dit zorgde volgens Luth van de Baptistengemeente Kampen voor een verkeerde beeldvorming. "Vanaf het begin van de corona-crisis hebben de kerken in Kampen een heel goed en positief overleg gehad met de burgerlijke gemeente. Vanuit de gemeente Kampen werd steevast waardering geuit voor hoe de lokale kerken zich altijd hebben ingezet voor het navolgen van de maatregelen, alsook het omzien naar elkaar en de stadsgenoten. De baptistengemeente, en ik weet dat ook van veel andere kerken in Kampen, zal ook nu haar verantwoordelijkheid nemen en kiezen voor solidariteit met onze stadsgenoten en dus online de kerkdiensten voortzetten.”
Woensdagmiddag heeft organisator van Laat ons Aanbidden, Daniël van Deutekom, bekendgemaakt dat de groep afziet van een samenkomst vanwege de storm van kritiek die zij kregen op sociale media. De dienst vond nu online plaats. De aanvraag voor de dienst was overigens al gedaan voor de verzwaarde lockdown. De groep benadrukt dat zij zich uiteraard aan de wet en regels zou houden en dat zij zich bij de dienst, die in de buitenlucht zou plaatsvinden aan alle veiligheidsvoorschriften zou houden.