Afbeelding
foto Fred Sollie

'Uitstel verkoop HBS onbehoorlijk'

KAMPEN - De verkoop van de HBS aan Stichting IJsselheem is donderdagavond op het laatste moment niet behandeld in de raadsvergadering. De reden is dat het college vijf minuten voor het begin van de vergadering van een ondernemer een bod ontving van 1,5 miljoen euro.

Een meerderheid van de gemeenteraad besloot toen dat de verkoop van de agenda af moest en volgend jaar weer besproken dient te worden. Alle fracties waren eerder akkoord waren met het voorstel tot verkoop.

Volgens fractievoorzitter Richard Boddeus van Kampen Sociaal hebben de onderhandelingen over de verkoop van de oude HBS lang genoeg geduurd: “Er is uitgebreid gesproken met geïnteresseerde partijen, er is uitvoerig onderhandeld, niet alleen over de prijs ook over de voorwaarden. Om als marktpartij op het laatste moment een hoger bod uit te brengen is vreemd maar om dan als raadsleden je oren te laten hangen naar deze partij en de voorgenomen verkoop uit te stellen is ronduit onbehoorlijk.”

Dat een marktpartij op het laatste moment het bod met 4,5 ton verhoogde doet volgens Boddeus niet ter zake: “Er zijn partijen die geregeld in de raadszaal roepen dat de gemeente betrouwbaar moet zijn. Met het uitstellen van dit raadsvoorstel word je er niet bepaald betrouwbaarder door. Partijen en college hebben juist voor IJsselheem gekozen omdat deze partij een belangrijke rol speelt in de zorg voor veel inwoners van de gemeente Kampen.”

Naast Kampen Sociaal wilden CDA, GroenLinks en PvdA de verkoop aan IJsselheem nog voor Kerst behandeld hebben. Er zou een symbolisch bedrag van 1 euro betaald worden voor dit rijksmonument uit 1882.