Elise de Vroome: ‘Digitale kerstproef’.
Elise de Vroome: ‘Digitale kerstproef’. Huib Strengers.

Digitale nachtmis uit Buitenkerk met ‘mini' Hykanon koor

(door Huib Strengers)

KAMPEN - Er moet heel wat gebeuren wil de nachtmis, één van de drukst bezochte diensten van de Rooms Katholieke kerk niet doorgaan. In de Tweede Wereldoorlog bleven de kerken gewoon open. Rond 1860, heerste er Cholera, toen moest de kerk wel dicht, net als nu tijdens corona. Bij de aankomende Kerstmis vindt in geen enkele Rooms Katholieke kerk een nachtmis plaats met bezoekers. De Nederlandse bisschoppenconferentie heeft daartoe besloten.

Dat de nachtmis niet ‘exclusief’ is voor Rooms Katholieken blijkt uit de praktijk van vele jaren. De bijzondere mis trekt tal van mensen aan die het ‘spannend’ vinden, of toch één keer per jaar naar een kerk willen. Het was niet ongebruikelijk dat in de RK Buitenkerk in de Buiten Nieuwstraat, niet alleen stoelen bijgezet moesten worden, maar ook strobalen. Dat laatste is verleden tijd, maar aanstaande Kerstmis is er helemaal geen nachtmis zoals die jaar naar jaar plaats vindt.
Donderdagavond, kerstavond, is wel een nachtmis in de Buitenkerk in Kampen, maar zonder bezoekers: te volgen via internet. We praten met Elise de Vroome, (39), in het dagelijks leven logopedist, lid van Hykanon, het voormalige jongerenkantoor en coördinator vormselcatechese. In het immens grote kerkgebouw in de Bovennieuwstraat is de Kerststal in uitgeklede vorm neergezet. Zes leden van Hykanon zingen tijdens de besloten Nachtmis. Aanvankelijk had Hykanon een programma voorbereid voor 30 leden. “Een echt kerstkoor voor de nachtmis met kerstliedjes”.

“Ik zie het als een uitdaging. De kerk na corona weer vol te krijgen en jongeren terug te halen. We (Hykanon) zitten al enige weken in een ‘digitale’ kerstproef met kerkelijke elementen en we houden het laagdrempelig. Iedereen moet er mee kunnen doen: je kan niet fysiek naar de kerk en ter communie. Toch denk ik dat veel ouderen, mensen van rond de tachtig, die opgegroeid zijn met de nachtmis als hoogtepunt in het kerkelijk jaar, gaan luisteren en meekijken. Een nieuwe nieuwsgierigheid, nieuwe toegankelijkheid, anoniem thuis met de Kerstboom en koffie", zegt Elise

Haar man begeleidt de leden van Hykanon en het Buitenkerkkoor op piano. Hij is niet Katholiek, maar lid van de PKN (Protestantse Kerk in Nederland). "We zijn samen al jaren bezig met jongeren, gedurende de eerste lockdown met kleine kinderen en hun ouders, dat mocht toen wel. Met 15-jarigen gaan we de pop-kant opzoeken, herkenning van wat ze zingen van oorsprong, naast ‘Stille nacht, Heilige nacht'. Het is moeilijk ze er bij te krijgen, maar ik was verrast hoeveel er terugkwamen na de eerste lockdown”.
Elise weet nog goed dat ze vanaf haar achtste jaar mee mocht naar de nachtmis. "Na afloop was er ontbijt en lag ik pas om één uur 's nachts in bed. Mijn moeder zong in het koor. Mijn vader had de handen vol aan de kleine kinderen. En nu zijn we geïsoleerd, wat ons tegelijkertijd verbindt. Een heel gemene deler: ons leven staat volledig op zijn kop. Contactloos en toch samen zij, er zit weinig anders op”.

De nachtmis wordt geleid door emeritus pastoor Theo van der Sman, bijgestaan door een lector die verantwoordelijk is voor de lezingen, twee misdienaars, zes koorleden van Hijkanon, de dirigent en de pianist. De nachtmis is te volgen op: https://www.present-it.nl/rkbuitenkerk/

Start 22.15, Aanvang 22.30.

Geen nachtmissen in RK Kerken in Nederland