In memoriam oud dijkgraaf Albert van Ittersum

Op 16 december is oud-dijkgraaf van het voormalige waterschap IJsseldelta, Albert van Ittersum, overleden. In 1980 werd hij door de toenmalige Commissaris van de Koningin, mr Jan Niers, benoemd. Hij was landbouwer op dat moment.

Door Huib Strengers

In 1995 werd hij geconfronteerd met het hoge water in de IJssel bij Kampen. ”De hele wereldpers kwam gewapend met telelens in de aanslag naar de stad, met de vraag hoeveel doden er te betreuren waren. Praten met overheden was ik wel gewend, maar er kwam een nieuwe dimensie bij. Ik leefde in een roes’”, zegt Van Ittersum in januari van dit jaar in een interview met De stentor. In 1997 ging hij met pensioen en ontstond het grotere waterschap Groet Salland.

Van Ittersum was fel tegenstander van de ‘bypass’, die Kampen moet beschermen tegen hoog water. Volgens hem was die niet nodig voor de veiligheid van de stad Kampen. “De bypass zorgt bij Kampen niet voor verlaging van het waterpeil in tijden van nood”, was zijn overtuiging.

“Bij het Drontermeer loopt het water tegen een hoogte op en komt het in de IJssel juist 10 centimeter hoger te staan.”

Als je Albert van Ittersum tegenkwam ging het gesprek al gauw over ‘de zinloze en nodeloos kostbare’ voorziening. De dijken voldeden volgens hem ruim voldoende. Hij zag de bypass meer als een bestuurlijk- dan waterstaatkundig besluit.

Van Ittersum is 84 jaar geworden.