Johan Hertong (l) en Gert-Jan van der Gulik.
Johan Hertong (l) en Gert-Jan van der Gulik. Foto: Tennekes

Bezwaarmakende kanovereniging wil geen concessies doen qua veiligheid

(door Gerard Meijeringh

KAMPEN - Kanovereniging Skonenvaarder maakt zich grote zorgen over de toekomst. Dat heeft alles te maken met de verwijdering van de Roggebotsluis. Volgens de kanovereniging dreigt de veiligheid van de leden in de toekomst in het geding te komen. Daarom heeft de club bezwaar aangetekend tegen besluit N307 Roggebot-Kampen.

Johan Hertong en Gert-Jan van der Gulik zitten alle twee in de speciale bypasscommisie, die KV Skonenvaarder eerder heeft opgericht. Hertong zit ook in het nieuwe bestuur van de Kamper kanovereniging als algemeen bestuurslid. Van der Gulik stopte deze zomer als bestuurslid, nadat hij zes jaar actief is geweest als penningmeester.

'Bijna niets aangepast'

De bypassontwikkelingen hebben grote gevolgen voor Skonenvaarder. De club kon zich niet vinden in het ontwerpbesluit N307 Roggebot-Kampen en diende een zienswijze in en heeft nu officieel bezwaar aangetekend tegen de plannen. “We hebben uitvoerig antwoord gekregen op onze zienswijze, maar het kwam er op neer dat bijna niets is aangepast in de plannen. Het enige is dat de wedstrijdbaan nu wel is ingetekend”, vertelt Hertong.

Provinciale watersnelweg

Wij willen de veiligheid van onze leden gegarandeerd hebben.

Skonenvaarder heeft verschillende dingen naar voren gebracht die volgens de vereniging noodzakelijk zijn om de veiligheid van de leden te garanderen als de Roggebotsluis straks wordt weggehaald. “Als de Roggebotsluis wordt gehaald, gaat het waterpeil zakken en hebben wij geen plek meer om te varen. Dan ontstaat er een soort van provinciale watersnelweg en kunnen wij niet meer veilig kanoën”, aldus Van der Gulik. Daarom maakte de kanovereniging zich sterk voor een goed afbakende wedstrijdbaan. “Die hebben we nodig, anders is het straks voor onze leden veel te onveilig”, vervolgt Hertong. Voor de realisatie zijn verdiepingsmaatregelen nodig. “Als de sluis weggaat, zakt het waterpeil. Dan moet de boel worden verdiept. De provincie zou daar opdracht voor moeten geven, maar dat gebeurt niet. ‘Er is geen wedstrijdbaan, dus hoeft er ook niet te worden verdiept’. Zo staat de provincie Overijssel erin. Als er niets verandert, kunnen wij strak niet meer varen als de Roggebotsluis wordt weggehaald.”

Compensatie

En dat brengt Skonenvaarder in een lastig parket. “Wij willen de veiligheid van onze leden in de nieuwe situatie gegarandeerd hebben. Daarom gaan we in beroep. Laat dan de Roggebotsluis maar liggen”, aldus Van der Gulik. “We zijn niet tegen het verwijderen van de sluis, maar als we daar last van hebben, moeten we gecompenseerd worden. Maar volgens de provincie hoort de realisatie van een wedstrijdbaan niet bij de compensatie”, vult Hertong aan.

Beloftes

Probleem in deze kwestie is dat er veel verschillende overheidsorganen betrokken zijn bij dit project, die elkaar veelvuldig de bal toespelen. De gemeente Kampen, de provincies Overijssel en Flevoland en uiteraard Rijkswaterstaat. Volgens Hertong en Van der Gulik zijn er veel dingen beloofd, maar worden beloftes niet bevestigd. “We willen dat beloftes op papier komen, maar dat krijgen we niet voor elkaar. De gemeente Kampen staat wel achter ons en heeft dat uitgesproken richting de provincie. Het is al met al een vreemde gang van zaken”, aldus Van der Gulik.

Hoogwater

En er zijn meer onderwerpen die er spelen. Zo is er geen consensus van Skonenvaarder met de provincie Overijssel wat betreft de veiligheid van het clubhuis bij hoogwater. Volgens Hertong neemt de kans dat het clubhuis straks wordt getroffen door hoogwater aanzienlijk toe. “De Roggebotsluis is onze waterkering, maar die gaat verdwijnen. Dan wordt de kans dat onze accommodatie wordt getroffen door hoogwater veel groter. Eens in de honderd jaar. En als het peil van het IJsselmeer in de toekomst nog gaat stijgen, wordt dat misschien zelfs eens in de 50 jaar. Daar krijgen we een dijkje van 10 centimeter voor terug, maar dat vinden we onvoldoende. We willen een dijk van 50 centimeter. Geef ons dat toch! Maar het wordt steeds afgewezen.”

Krappe bocht

En er is irritatie bij Skonenvaarder over de nieuwe ontsluitingsweg. Die is nu 5,5 meter. Maar die wordt 3,5 meter met een krappe bocht. Daardoor kunnen onze trailers straks de bocht niet meer nemen”, aldus Hertong. Ook is volgens Skonenvaarder onduidelijkheid over de terreininrichting, zoals de drijvende steigers. "Hoe gaat dat eruit zien? Je krijgt er niets van op papier", besluit Hertong.