Afbeelding
Aangeleverd.

Ons Vermaak erg blij met vrijwilligers van Stichting Ela die visplekken onderhouden

(Door Alex de Jong @ Attest Communicatie)

KAMPEN - Soms hangt de wereld van toevalligheden aan elkaar. Waar de cliënten van Stichting Ela hun werkzaamheden aan het ganzendiep ‘verloren’, zocht de Hengelaarsvereniging Ons Vermaak juist naar vrijwilligers om langs hun kolken en andere viswateren ‘de boel schoon te houden’ en met regelmaat te maaien en te snoeien. Eén en één is dan al snel twee. Inmiddels wordt er, tot wederzijds genoegen, volop samengewerkt.

‘Stichting Ela is opgericht vanuit de ervaring en de gedachte, dat passende zorg voor een zeer complexe doelgroep beter tot zijn recht komt in een kleinschalige setting’, vertelt Jeroen Poelstra, coördinerend begeleider bij Stichting Ela.

Dagbesteding

Cliënten krijgen bij Stichting Ela dagbesteding om op deze wijze zoveel mogelijk deel te nemen aan het ‘normale leven’. ‘Deze zomer zijn we begonnen om iedere dinsdag met vier cliënten en twee begeleiders langs de wateren van Ons Vermaak de boel schoon te houden en te onderhouden.’

Energie kwijt

Onze jongens hebben zo een nuttige dagbesteding

Daarmee snijdt het mes duidelijk aan twee kanten: ‘Onze jongens hebben zo een nuttige dagbesteding, kunnen fysiek hun energie en spanning kwijt, en Ons Vermaak heeft vrijwilligers die op gezette tijden het gras maaien, bomen snoeien – en zo de visplekken toegankelijk houden – en het zwerfvuil opruimen.’

‘Zin en puf’

Eerder deden naar Jeroens zeggen ‘oudere leden’ van de vereniging het onderhoud, ‘maar die hebben ook niet altijd zin of de puf om dit soort werkzaamheden te doen’. Voor Stichting Ela en haar cliënten kwam de klus van Ons Vermaak daarentegen als geroepen. ‘We pakken alles aan; van A tot Z. We onderhouden het gebied, maaien het gras, verzamelen het afval…’, vertelt Jeroen enthousiast. ‘We deden dit soort werkzaamheden voorheen aan het Ganzendiep, maar daar gaf een campingbewoner aan dit wel graag zelf te willen doen om zo toch lekker bezig te zijn.’ Dus moest er worden omgekeken naar een nieuwe invulling van de dag. Lang hoefden zij niet te zoeken. ‘Via een collega in Kampen kwamen we in contact met Ons Vermaak. En ook enkele van onze jongens vissen met regelmaat en kenden deze visvereniging dus al wel.’ Inmiddels hebben de jongens van Stichting Ela er nuttig en aangenaam werk aan.
Overigens kan niet iedere cliënt goed met een maaier overweg en wil je ook niet iedereen met machines bomen laten snoeien. ‘Maar die mensen geven we dan een knijper in de hand, zodat zij het zwerfvuil in een vuilniszak kunnen stoppen. Als ook zij dan na verloop van tijd met een halve zak afval - met vooral veel blikjes en chipszakken - terugkomen, hebben ook zij een nuttige dag gehad.' De vrijwilligers zijn natuurlijk verblijd met een visvergunning, zodat ze bovendien ook zelf kunnen genieten van de nette visplekken.