Het was stil in de stad, tijdens de dagen waarop normaal Kerst in Oud Kampen plaatsvond.
Het was stil in de stad, tijdens de dagen waarop normaal Kerst in Oud Kampen plaatsvond. Tennekes.

In gesprek met de cultuursector in coronatijd
Jan Liefting: Niemand in de Stad

“Wat niet kan, dat kan niet. Met Ventura zijn we natuurlijk op zoek gegaan naar alternatieven. Kijken naar wat wel kan, zeker voor onze vele vrijwilligers en artiesten. Want die willen zo graag! Liever gister dan morgen.” Jan Liefting van Ventura berust in het feit dat vele evenementen dit jaar niet door zijn gegaan.

In deze serie artikelen in De Brug gaat cultureel ondernemer Marco Hulsebos in gesprek met makers en aanbieders van kunst en cultuur. Hoe gaan zij om met de mogelijkheden en onmogelijkheden tijdens de Coronacrisis? Info: marcohulsebos.nl.


"Het is een rare tijd, normaal zouden we nu (16 december, red.), druk zijn met de puntjes op de i voor 'Kerst in oud Kampen'. In het weekend van 19 en 20 december zou onze 21e editie plaatsvinden. We hadden voor dit weekend al snel een alternatief bedacht, maar ook dit idee, ‘Winter in Kampen', hebben we moeten verplaatsen. Dat staat nu voor 20 en 21 februari 2021 gepland.”
Winter in Kampen wordt een coronaproof sprookjesachtige wandeling door het park. Afgelopen weken heeft Ventura de tuin van Myosotis omgetoverd, zodat bewoners en personeel zich even in een andere wereld waanden. Ventura is meer dan 'Kerst in oud Kampen'. Enkele jaren geleden besloot Ventura haar musicalschool onder te brengen bij Quintus. Daarmee konden ze zich verder ontwikkelen met de professionalisering van hun theaterbureau. Ventura verzorgt ook straattheaterfestivals voor o.a. Urk en Hoonhorst. Daarnaast worden de acts door het hele land geboekt voor uiteenlopende doeleinden. "Ook deze opdrachten gingen niet door. We hebben in Kampen nog wel, coronaproof, het Zomer Beeldenfestival georganiseerd. Vijf zondagmiddagen konden mensen in het stadspark een route lopen langs levende standbeelden. De ruim 2500 bezoekers waren reuze enthousiast en dat was te merken in de vrijwillige bijdrages. Dat hadden we ook wel even nodig.”
Ventura heeft de beschikking over vele vrijwilligers, anders was een jaar als dit zakelijk nooit vol te houden. Ook zoekt Ventura samenwerkingen om de vleugels verder uit te slaan. Met Kamper Events bijvoorbeeld. Voor Ventura biedt dit een mogelijkheid om kleinere acts aan het werk te krijgen en de verhuur van de vele spullen, die Ventura ondertussen bezit, verder uit te rollen.
Kerst in Oud Kampen was vorig jaar een daverend succes, de immense Saurussen waren voor jong en oud een enorme beleving. "Dit soort acts willen we vaker naar Kampen halen, we willen natuurlijk nog meer groeien. Wel met behoud van het kleine. Groeien kan, maar daar hebben we ruimte voor nodig, vooral voor de route. Dat zou zowel voor de bezoekers, de gemeente en ons een enorme stap voorwaarts zijn. Daarmee kunnen we nog meer van belang zijn voor het cultureel en toeristisch uithangbord van Kampen.” Betere marketing kan een stad zich niet wensen. Kijk naar Deventer met haar Dickens Festijn.
Met de professionalisering van Ventura en de groei ontstaan ook uitdagingen. Omdat het aantal landelijke aanvragen van acts, klein tot groot, erg is toegenomen de laatste jaren, loopt Ventura wat dit betreft tegen praktische problemen. "Puur gebrek aan opslagruimte. Daardoor kunnen we de spullen niet snel en effectief laden en lossen. Daarmee gaat veel kostbare tijd verloren. Een grote loods zou een geschenk uit de hemel zijn. We blijven dromen, bedenken en doen. Voor dromen en bedenken heb ik nu alle tijd, want ik zit thuis dit weekend en het zal dan erg rustig zijn in de stad. Heel onwerkelijk om bijna niemand te zien, daar waar normaal duizenden mensen door de Kamper binnenstad stromen.”
Met een leeftijd van 73 jaar is Jan Liefting reeds 40 jaar een actief betrokken Kampenaar, die voor vele generaties van grote invloed is geweest, als leraar Nederlands, voetbaltrainer of als drijvende kracht achter Ventura. Mensen die nooit te oud zijn om te blijven dromen verdienen een levend standbeeld. Liefst uit eigen keuken.