Huize Maria
Huize Maria Aangeleverd.

Wie alleen rekent komt nergens in ‘Huize Maria’

(door Henk Jans)

De tentoonstellingen van de expositie estafette ‘Hoogtij 2.O’ in de tijdelijke broedplaats van Toonzaal Huize Maria worden goed bezocht door het publiek. Ieder weekend exposeert daar een duo Kamper kunstenaars een weekend, waar zij aanwezig en aan het werk zijn.

Maar het streven is om voor de Kamper kunstenaars een permanente broedplaats te krijgen. Nu zijn er al een paar initiatieven. Heidi Pasterkamp van de locatie ‘Atelier de Delta’ in Kampen, Daan Jilesen van de locatie ‘Het Werk’ en Bert van der Sluijs van ‘Toonzaal Huize Maria’ laten hun gedachten gaan over de broedplaatsen en hun toekomst. ‘Het Werk’ is in een voormalig schoolgebouw is gevestigd. Dat staat op de nominatie gesloopt te worden.

Broeden

Het broeden betekent dat je als kunstenaars contact met elkaar hebt, ervaringen uitwisselt en inspiratie bij elkaar opdoet om de gemeenschap te verrijken met wat de kunst te bieden heeft. Bert: “dan ontstaat er enthousiasme waar van alles uit voortkomt waar je je aanvankelijk nog niet van bewust was”. In ‘Het Werk’ en ‘Atelier de Delta’ vindt dit al plaats. Heidi legt uit : “de makers leven met elkaar mee en inspireren elkaar. Wat ik zo geweldig vind van Huize Maria is dat je een ruimte hebt waar je je werk kunt laten zien. En je komt ook met andere kunstenaars in contact waar je ervaringen mee uitwisselt”. Daan vult aan: “je merkt dat je niet alleen bent, want je zit normaal altijd op je eigen eilandje. Kunstenaars zijn vaak nogal solistisch bezig”.

Vaste locatie

Er zal een vaste locatie moeten komen om dit door te zetten.

Toonzaal Huize Maria is momenteel door het project ‘Hoogtij 2.O’ een verbindende factor tussen Kamper kunstenaars. Bert reageert: “dat is tijdelijk en opgezet om deze beweging aan te zwengelen. Er zal een vaste locatie moeten komen om dit door te zetten. Misschien kan ‘Het Werk’ die functie tijdelijk overnemen, omdat daar de ruimte is”. Heidi zegt: “maar we moeten uiteindelijk een permanente plek in de binnenstad hebben en zichtbaar zijn voor het publiek, zoals bijvoorbeeld toeristen. Kampen heeft zoveel bijzondere inwoners. Vent het een keer uit! Laat maar zien wat je hebt. We zouden minstens zo gaaf kunnen zijn als Amsterdam qua sfeervolle plek en interessante mensen”. Daan beaamt dit: “je hebt echt ‘smoel’ in deze stad. Kunstenaars, theater en muziek dragen daar aan bij. Dat zijn zaken waardoor mensen bijvoorbeeld liever naar Amsterdam gaan dan naar Almere”. Heidi: “of liever naar Kampen dan naar Dronten”.

Jong talent

De verwachting is dat Kampen meer jong talent gaat aantrekken in de toekomst. Zwolle wordt steeds voller en duurder. Zij zouden kunnen uitwijken naar Kampen. “Wellicht kunnen we ze binnenhalen. Het verdwijnen van de academies uit Kampen leidde tot een verschraling in het culturele aanbod. Toch bleef het verlangen ernaar onverminderd bestaan”.

Grote waarde

Bert: "wij hopen op bijval van overheden en bedrijfsleven zodat zij hierin gaan investeren. Zij moeten inzien dat het van grote waarde is wat hier ontwikkeld wordt. Dat is nog wel een ding, want als je alleen maar rekent kom je nergens”. Het drietal denkt dat de belangstelling die er is voor de Open Monumentendag en de Kunstroute ook op te roepen is voor de kunstinitiatieven die aan het ontstaan zijn.