Afbeelding
Tennekes

Glashandel staat op instorten: ‘Het is hoog tijd dat het pand gesloopt wordt'

(door Nick de Vries)

KAMPEN - De glashandel naast de gesloopte Bovenhavenvilla is er slecht aan toe. Zo slecht dat bij windkracht 8 uit het zuidoosten de straat afgezet moet worden, omdat dakdelen de straat in kunnen vliegen. Ingenieursbureau Alferink van Schieveen onderzocht het pand in december en stelt dat het hoog tijd is dat het pand gesloopt wordt. De gemeente heeft daarom een sloopprocedure gestart.

Het ingenieursbureau liet in 2019 al weten dat actie ondernomen moest worden. De gemeente pakte het gebouw daarop in met kunststof netten om te voorkomen dat de voorgevel van het pand de straat in zou vallen. Deze oplossing bood volgens het ingenieursbureau zo'n twee jaar veiligheid. Het bureau meldde ook dat eigenlijk alleen sloop echte veiligheid kon garanderen.
Een jaar later, december 2020, brachten de constructeurs een nieuw bezoekje aan het pand. De situatie bleek verergerd en er moeten maatregelen genomen worden volgens het bureau. Zo komen er stempels onder de moerbalk van de verdieping om hem te stutten en moet voorkomen worden dat iemand het kan betreden. Bij harde wind moet de gemeente het pand in de gaten houden en bij gevaar de straat afzetten. Hiermee is sloop volgens de constructeurs ongeveer een half jaar uit te stellen.
In het rapport uit 2019 merkten de ingenieurs op dat het pand beter in steennetten ingepakt kon worden, omdat de veiligheid van het pand dan veel langer dan twee jaar gegarandeerd kon worden. In de aanvulling in 2020 stelde het bureau dat, als niet snel gesloopt wordt, het wellicht beter was geweest als de gemeente het advies opgevolgd was. Kijk voor de reactie van de gemeente op pagina 3.