Afbeelding
Tennekes

Vervolg voorpagina: "Hoog tijd dat de glasfabriek gesloopt wordt"

KAMPEN - Onderzoeksbureau Alferink van Schieveen deed in 2019 en 2020 onderzoek naar de Glasfabriek aan de Bovenhaven. In het rapport uit 2019 merkten de ingenieurs op dat het pand beter in steennetten ingepakt kon worden, omdat de veiligheid van het pand dan veel langer dan twee jaar gegarandeerd kon worden. In de aanvulling in 2020 stelde het bureau dat, als de gemeente niet snel gaat slopen, het wellicht beter was geweest als het advies opgevolgd was.

In reactie op vragen van De Brug laat de gemeente weten dat in 2019 niet voor steennetten gekozen is, maar voor een goedkopere plastic optie. Dit omdat de gemeente verwachtte dat in de periode daarna de plannen voor het nieuwe terrein ontwikkeld konden worden. Volgens de gemeente waren behoud en renovatie van de glashandel geen waarschijnlijke scenario's vanwege de toen al slechte staat van het pand. "Een renovatie- en restauratietraject zou zeer kostbaar en daarmee onhaalbaar worden.”

Het pand naast de glashandel, Bovenhavenstraat 12, verkeert ook in slechte staat. Ook dat pand moet worden gesloopt en ook daar is een aantal werkzaamheden verricht om de veiligheid op korte termijn te waarborgen. De eigenaar van dat pand, Mateboer Groep BV, bereidt de aanvraag van de sloopvergunning voor.

Doordat het pand aan de Bovenhavenstraat 12 bouwkundig gekoppeld is aan de glashandel is ook onderzoek nodig om na te gaan of de panden los van elkaar gesloopt kunnen worden, of dat het tegelijkertijd moet gebeuren. De ingenieurs konden dat niet inschatten. Hiervoor is nader onderzoek nodig.

De sloopvergunning voor de glasfabriek is ingediend en gepubliceerd. Hierover moet binnen acht weken een besluit genomen worden. Stichting Stadsherstel en Erfgoedvereniging Heemschut hebben zich in De Stentor kritisch uitgelaten over de plannen om te slopen.

Hoe denkt u over de voorgenomen sloop? Laat op onze site of facebookpagina weten wat u ervan vindt.