Afbeelding
Andrew Weber

Voor meer comfort én voor het milieu: ‘Energie besparen? Goed Plan!'

KAMPEN – Om de opwarming van de aarde tegen te gaan, moeten we zuiniger met energie omgaan. Dat betekent besparen, en uiteindelijk allemaal van het gas af. ‘Tegen 2030 moeten we al een forse besparing hebben bereikt en nog eens twintig jaar verder moeten alle woningen energieneutraal zijn. Een mooie ambitie’, weet Dirk Koele, energieadviseur bij Koele Bouw en Energie. ‘Maar hoe pak je het aan als je nu al iets voor het milieu en voor je eigen portemonnee wilt doen?’


De dagen worden guur; de kachel gaat weer aan. Voor veel huishoudens betekent het dat er weer flink wat gas wordt gestookt. Maar inmiddels weten we dat het stoken op gas ook voor CO2-uitstoot zorgt; met grote gevolgen voor het milieu. ‘Mensen willen best wel energie besparen. Is het niet voor het milieu, dan wel om zelf energie - en dus geld - te besparen. Maar… waar begin je?', zo verwoordt Koele, de algemene teneur. "Er is niet zomaar een algemeen en eensluidend advies te geven. Welke mogelijkheden er zijn om snel en effectief energie te besparen, is voor iedere woning weer anders." "Uiteindelijk willen we allemaal een ‘energie nul woning”, maar dat hoeft natuurlijk niet van vandaag op morgen. "Je kunt stapsgewijs al heel veel doen om energie te besparen.” Als eerste noemt hij isolatie. Vloer, muur, dak en beglazing met HR++; het helpt je al goed op weg. "Alles wat je zo aan energie niet meer verliest, hoef je tenslotte ook niet op te wekken.” Maar: zijn niet alle huizen al goed geïsoleerd? Bij woningen van voor 1970 snapt een ieder dat er veel te winnen valt, maar hoe zit het dan met woningen van hooguit twintig jaar oud? Tegenwoordig isoleert men toch ook al goed? "Daar sta je nog van te kijken”, vertelt Dirk. "Het kan altijd beter.” Om te weten hoeveel isolatie er nodig is, onderzoekt Dirk eerst welke isolatie er op dit moment in een woning aanwezig is. "Ook beglazing naar HR++ en goede tochtwering helpt enorm, maar zorg wel voor voldoende ventilatiemogelijkheden en zuurstof in je woning.” Natuurlijk leveren alle maatregelen besparingen op en verdien je zo uiteindelijk je investering weer terug. "Maar mensen moeten de investering natuurlijk eerst wel opbrengen. Ook daarvoor zijn mogelijkheden. Denk daarbij aan een energielening - tegen een extra lage rente - via de provincie, of aan het iets ophogen van de hypotheek. Banken zijn erg blij met woningverbetering, want dat maakt je woning bij verkoop aantrekkelijker dan andere vergelijkbare woningen. Maar je kunt ook enken aan subsidies”, zo vertelt Dirk. Ongeacht hoe je het financiert: die subsidies zijn er voor iedereen die de eigen woning isoleert. "Wie binnen een half jaar minimaal twee energiebesparende maatregelen in zijn woning treft - bijvoorbeeld vloer- en dakisolatie - kan hiervoor subsidie krijgen. Dat is dan alweer meteen de eerste besparing die je hebt gerealiseerd.”
"Feit blijft dat de energiekosten met de jaren zullen gaan stijgen en alles wat u nu al aan energie kunt besparen, hoeft u straks niet meer te betalen. Op termijn verdienen de investeringen om energie te besparen zich dus zeker terug. En is het niet vanwege de energiebesparing an sich, dan wel omdat de (verkoop)waarde van je woning stijgt omdat er een beter energielabel of betere isolatie aanwezig is dan bij vergelijkbare woningen.”