Burgemeester Bort Koelewijn blij met half uur extra voor ingang avondklok

(door Nick de Vries)

KAMPEN - Burgemeester Bort Koelewijn is blij dat de avondklok pas geldt vanaf 21.00 uur en niet vanaf 20.30 uur, zoals eerst gepland. Dat laat hij weten in de column die deze week op de pagina Gemeentenieuws van de Brug staat. “Voor velen is het belangrijk om er ’s avonds uit te kunnen om te wandelen, te joggen of te fietsen”, aldus Koelewijn.

Aan het begin van vorige week was Koelewijn nog kritisch. “Ik twijfelde over nut en noodzaak. We hebben al veel zeer ingrijpende maatregelen genomen, terwijl de effecten tegenvallen”, liet hij weten. Maar inmiddels heeft hij zich laten overtuigen door de directeur van de GGD die 'verontrustende schema’s van het RIVM toonde', als er niets zou gebeuren.Toch is hij blij dat de klok niet te vroeg in gaat.

“Zo hebben veel mensen nog de gelegenheid om na het avondeten een wandeling te maken.” Hij stelt verder het heel begrijpelijk te vinden dat ouders na een dag waarop zij thuis als juffen en meesters moesten optreden voor hun kinderen er nog even op uit gaan om een luchtje te scheppen. “De avond is nodig om de lichaamsconditie zoveel mogelijk op peil te houden.”In heel Nederland geldt sinds vrijdag een avondklok.
Van 21.00 uur ‘s avonds tot 04.30 uur ’s ochtends moet iedereen binnen blijven. Het is verboden om zonder geldige reden op straat te zijn. Geldige redenen zijn onder andere het uitlaten van een hond, of noodsituaties. Agenten, opsporingsambtenaren, brandweer- en ambulancemedewerkers hoeven voor hun werk geen formulieren bij zich te hebben. Ditzelfde geldt voor treinmachinisten, conducteurs, metro- en trambestuurders en buschauffeurs, taxichauffeurs, vliegtuigcrew en passagiersscheepvaartbemanning. Lees de volledige column van Koelewijn op pagina 11 van deze krant.

Lees ook het verhaal op pagina 12 over de avondklok.