Afbeelding
foto IJsselheem

‘De Krachtbundel' brengt coronaverhalen samen

KAMPEN - Commissaris van de Koning Andries Heidema nam op 28 januari het eerste officiële exemplaar van ‘De Krachtbundel’ in ontvangst van Karin Leferink, voorzitter van de Raad van Bestuur IJsselheem. In het boek staan verhalen van betrokkenen bij Woonzorgconcern IJsselheem: zorgmedewerkers, vrijwilligers, cliënten en de mensen om hen heen. Hoe hebben zij de eerste coronatijd in de ouderenzorg en met name verpleeghuizen beleefd?

Karin Leferink: "Telkens weer hoorde ik indringende verhalen. Erover praten helpt, zeiden de collega's, vooral met iemand die hetzelfde meemaakte. Toen dacht ik: we moeten de verhalen opschrijven, zodat deze ervaringen niet verloren gaan en mogelijk een ander kunnen helpen.”
Tijdens de eerste coronagolf werden enkele locaties van IJsselheem zwaar getroffen. Ook bij cliënten in de wijkverpleging ontstonden besmettingen. De revalidatieafdeling van IJsselheem in Isala Klinieken maakte bedden vrij om coronapatiënten te laten herstellen. Velen konden herstellen van het virus, maar meer dan tachtig cliënten overleden aan de gevolgen ervan. De gesloten deuren, de coronamaatregelen, medewerkers die zelf ziek werden door corona; dat gaf spanning bij velen. Leferink: "Door iedereen is keihard gewerkt om goede zorg te blijven bieden. Gelukkig waren er ook lichtpuntjes: de saamhorigheid en waardering voor elkaar en de nieuwe mogelijkheden die zich openbaarden, zoals de praathuisjes en heg-gesprekjes. In De Krachtbundel komen al deze verhalen samen als een blijvende herinnering aan deze tijd.”
Commissaris van de Koning Andries Heidema: "Ik ben bijzonder onder de indruk van de verhalen die in deze krachtbundel staan. Iedereen heeft op zijn of haar eigen manier ervaringen gedeeld over de eerste coronagolf.”