Gardebroek: 'Strandpaviljoen aan de IJssel mogelijk deze zomer al geopend'

Aan het begin van het zomerseizoen wordt het hele terrein volgens Bart Jan in een aantal dagen opgetuigd. Een hijskraan tilt de volledige horecaunit, de toiletten en het sanitair compleet met stromend water de dijk over. Vervolgens verrijzen de terrasjes, parasols en loungesets. "Ons motto is ‘kwaliteit wint de strijd'. Wat betreft eten moet je denken aan streetfood, maar wel van culinair niveau.” Het terrein wordt binnen een aantal dagen opgebouwd en aan het einde van het zomerseizoen zo snel als het kwam weer afgetuigd.
Wat ook jaarlijks geplaatst en verwijderd wordt is het hekwerk dat Gardebroek van Rijkswaterstaat moet plaatsen om het strand te mogen gebruiken. Dat is nodig om te voorkomen dat mensen alsnog gaan zwemmen. "Rijkswaterstaat wilde eigenlijk op het strand een hek plaatsen. Wij hebben het gelukkig voor elkaar gekregen dat dat hekwerk op de watergrens geplaatst word, zodat bezoekers wel lekker kunnen pootjebaden en verkoeling kunnen zoeken maar beslist niet kunnen zwemmen. Dat moeten we zelf regelen.” Ook moet Gardebroek zorgen voor buitendijkse parkeerplekken en fietsplekken om de drukte zomers rondom het strandje in goede banen te leiden.
De initiatiefnemers hebben de buurt geïnformeerd en willen opmerkingen meenemen voordat zij een vergunning in gaan dienen. Als alles meezit hopen zij in april of mei open te gaan. "Het is natuurlijk afwachten wat corona gaat doen deze zomer, maar als de situatie vergelijkbaar is met die van vorige zomer, dan hebben we met ruim 5000 m2 natuur, genoeg ruimte om veilig open te gaan. Overigens nemen wij hiervan slechts zo'n 1500 m2 in bezit en het strand blijft vrij toegankelijk. Mensen hoeven niet persé iets te bestellen als ze het strandje op willen, het wordt een prachtige plek voor alle Kampenaren.”