Afbeelding
Foto: Tennekes

Roy van den Berg wint bike-off en gaat naar de Olympische Spelen

(door Gerard Meijeringh)

GRENCHEN - Baanwielrenner Roy van den Berg is er deze zomer bij op de Olympische Spelen in Tokio. De Kampenaar won afgelopen donderdag op de piste van het Zwitserse Grenchen de bike-off voor de startpositie van de teamsprint voor de Olympische Zomerspelen.

De bike-off voor de laatste plek in de Olympische nationale sprintploeg vond plaats in Zwitserland, omdat de baan in Grenchen veel gelijkenis vertoont met de Olympische piste in Tokio. In Grenchen moest hij zien af te rekenen met Theo Bos en Nils van 't Hoenderdaal. De sprinters moesten elk drie ronden van 250 meter rijden met een staande start en kregen steeds 35 minuten rust. "Dat was best pittig. Gelukkig hebben we allemaal drie perfecte races gehad. Er zijn geen gekke dingen gebeurd", aldus Van den Berg.

Hij wist drie keer te winnen en was overtuigend de sterkste. "Nee, ik ben niet opgelucht, maar er zat natuurlijk wel druk op. Dit is wel heel mooi natuurlijk. De afgelopen jaren liep het hartstikke goed. Ik ging er dan ook zelfverzekerd in. Je traint hier heel lang naar toe. Ik ben blij dat ik het goed heb afgesloten."

Door de winst komt hij samen met Matthijs B├╝chli, Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen uit op de teamsprint op de Spelen. Nederland wist de afgelopen drie jaar de wereldtitel te pakken op de teamsprint. Succes op de Spelen is voor de baanwielrenners de ultieme bekroning.