Wethouder Geert Meijering bekijkt het nieuwe beleidsplan. DOS-voorzitter Arend Runia kijkt tevreden toe.
Wethouder Geert Meijering bekijkt het nieuwe beleidsplan. DOS-voorzitter Arend Runia kijkt tevreden toe. Foto: Tennekes

Poelänten willen verder bouwen met nieuw beleidsplan ‘DOS Kampen, Samen Beter'

(door Gerard Meijering)

KAMPEN - 'DOS Kampen, Samen Beter'. Dat is de titel van het nieuwe beleidsplan dat onlangs aan de leden werd gepresenteerd. Met het nieuwe plan wil het bestuur van de eersteklasser de opwaartse lijn voortzetten. DOS-voorzitter Arend Runia geeft tekst en uitleg.

Na een moeilijke periode krabbelde DOS de afgelopen jaren op. Nu wil de club verder bouwen. Het beleidsplan 'DOS Kampen, Samen Beter' is een vervolg op het beleidsplan voor de jaren 2016-2020.

Evaluatie doelstellingen

De club heeft de leden nadrukkelijk betrokken bij het nieuwe plan. “In de afgelopen vijf jaar is de vereniging goed gaan lopen. De sfeer is terug. Nu wilden we de leden eens vragen naar hun bevindingen. Dat is de basis van het nieuwe beleidsplan, plus een evaluatie van alle doelstellingen. Welke doelstellingen zijn wel en welke zijn niet gehaald? Daarmee werd duidelijk zichtbaar wat we al hebben bereikt en wat nog extra aandacht nodig heeft”, aldus Runia.

Enquête

DOS, KHC en vv Kampen gaan voor drie extra kunstgrasvelden.

Duizend leden van DOS werden benaderd om de enquête in te vullen. 311 'Dossers' gaven de vereniging een 7,4. “Een goede score, maar we gaan natuurlijk voor een 8." De resultaten zijn in de zomer geanalyseerd. Daarna volgden gesprekken met buurtverenigingen en de gemeente. "Al snel bleek dat de resultaten van de enquête daarbij aansloten”, zegt Runia.

Gedateerd sportpark

Eén ding is heel duidelijk geworden. Het verenigingsgevoel is terug bij DOS, de prestaties zijn in de volle breedte prima en de spelers zijn tevreden over de kwaliteit van trainingen en de organisatie. “Maar in het oude plan schreven we ook dat we het niveau van de accommodatie omhoog zouden brengen. Dat is nog onvoldoende gelukt en dat vinden de leden ook. We hebben geïnvesteerd in zonnepanelen en LED-verlichting. Goed voor de clubkas en het milieu, maar het zorgt niet voor schone kleedkamers.” En daarmee snijdt Runia een belangrijk hoofdstuk aan in het nieuwe beleidsplan. “Er liggen nieuwe wijken rondom het sportpark. Dan kun je niet aankomen met een gedateerd veertigjarig sportpark”, is de overtuiging van Runia.

Vijf kunstgrasvelden

Daarom wordt samen met KHC, vv Kampen en de sportraad gewerkt aan een plan voor de herinrichting van het sportpark. "Wij gaan de velden samen gebruiken en zorgen zo voor een optimaal gebruik. Probleem is vooral de lage ligging van de velden, waardoor oefenvelden met natuurgras snel overbelast zijn. Er is maar één manier om dat op te lossen en dat is met meer kunstgrasvelden. Als we kunnen beschikken over vijf kunstgrasvelden kunnen de clubs prima uit de voeten met in totaal negen velden. Dat lukt zelfs als het ledenbestand nog eens met dertig procent groeit", aldus Runia.

Woningbouw

Momenteel liggen er twee kunstgrasvelden op Sportpark De Maten (DOS en KHC). Er moeten dus drie kunstgrasvelden bijkomen. Wie gaat dat betalen? Volgens Runia biedt het gebied rond de ter ziele gegane honkbalvereniging Shock mogelijkheden. "Die velden kunnen eraf en dat biedt ruimte voor woningbouw. Zo kan 38.000 vierkante meter worden vrijgespeeld. Dat levert geld op en dat kan worden gebruikt voor het sportpark. We hebben de plannen al gepresenteerd bij de gemeente en gaan verder met hen verkennen." Runia vestigt ook nog even de aandacht op de kleedkamers. “In het hoofdgebouw zijn ze net opgeknapt, maar er zullen nog tien bijkomen. Die inzet willen we betrekken bij het totaalplan. Met de aanpassing van de velden en het upgraden van de accommodatie wil DOS de faciliteiten voor elk lid op orde hebben."

Prestaties voor iedereen

"Prestaties en het opleiden van spelers zit DOS Kampen in het bloed. Veel talent vond via onze vereniging zijn weg. We zijn daar trots op en willen dat verder uitbouwen. Daarom investeren we in de toerusting van trainer, een volgsysteem en videoanalyse waarmee spelers hun verrichtingen kunnen terugzien. Die middelen gaan we in de volle breedte gebruiken, zodat alle spelers worden gezien", zegt Runia. "DOS is er immers voor iedereen, of je nu jong of oud bent, man of vrouw, in de zaal voetbalt of op het veld. De komende jaren gaan we met vrouwenvoetbal aan de slag en zullen we ons op senioren gaan richten. Zo leveren we een bijdrage aan een gezonde samenleving en dat is veel waard", besluit Runia.