Zorgen over agressieve loslopende honden in het stadspark

KAMPEN - In juni 2019 werd in het Stadspark een 88-jarige vrouw uit Kampen gebeten door een hond. In 2020 zijn twee honden doodgebeten en misschien wel meer. Niet alle incidenten halen namelijk de media, maar volgens Kampenaar Raymond Koetsier vormen agressieve honden in het stadspark een groot probleem. Via een brief aan de media startte hij een discussie die weerklank vindt op sociale media.

Op KampenOnline werd al melding gemaakt van het mailadres, bijtendehonden@gmail.com, dat gebruikt wordt om klachten aan te bieden bij politie en gemeente.
Koetsier zelf werd tot twee keer toe met agressie van een andere hond geconfronteerd. Begin december liep hij ter hoogte van de Tweede Ebbingestraat met zijn twee labradors door het Stadspark. Plots kwam een hond over een afstand van zo'n 30 meter op hen afgerend. Hij had zich van de baas losgerukt en zette z'n tanden in Koetsiers 12 jaar oude labrador. Toen Koetsier de hond losrukte, werd zijn jongere labrador gegrepen. Zelfs na een paar trappen liet de agressieve hond niet los. Het gevecht duurde minuten en eindigde pas toen het baasje van de hond te hulp schoot.
Koetsier deed aangifte en hoopte op maatregelen om herhaling te voorkomen. Ter vergeefs: op dertien januari werd hij weer slachtoffer van een aanval van dezelfde hond. Koetsier had net zijn woning verlaten, zag de hond onaangelijnd, en wist hoe laat het was. Hij probeerde nog weg te stappen, maar zijn honden werden weer gegrepen. Gelukkig was de confrontatie minder heftig dan de eerste keer.
Een tweede aangifte volgde, maar volgens Koetsier veranderde er niets. Zelfs niet na meerdere malen contact te hebben gehad met de politie en gemeente.
Koetsier vertelt: "Het hele dossier met beide aangiftes, ligt nu, bijna twee maanden na de eerste aangifte, bij de juridische afdeling van de gemeente, maar de hond loopt nog steeds zonder muilkorf rond”.
Hij besloot een ingezonden brief naar de media te sturen. "Meldingen van bijtincidenten worden in mijn ogen niet serieus genoeg genomen”, aldus Koetsier. "Daar is deze kwestie een voorbeeld van. Ik weet dat het niet de eerste keer is dat deze hond andere honden heeft aangevallen en de gemeente weet dat ook. De hond is een gevaar voor mens en dier en ik vind dat hij een muilkorf en een tuig moet krijgen. Maar de problemen zijn breder. Er moet veel beter gehandhaafd worden op de aanlijnplicht in het park, maar ook op andere locaties.”
De politie laat weten dat beide aangiftes in behandeling genomen zijn en dat inmiddels is gesproken met zowel aangever als de wederpartij. De woordvoerder stelt de indruk te hebben dat de wederpartij ook ter goeder trouw is, en mee wil werken om de problemen op te lossen. "Wij kunnen bestuurlijk echter niet veel doen”, laat hij weten. "Wij onderzoeken of er sprake is van een strafbaar feit en of er opzet aan te tonen is, maar het is aan de gemeente om verdere maatregelen zoals een muilkorf op te leggen.” Lees verder op pagina 3.