Afbeelding
Stock

‘Het is niet de bedoeling dat mensen in groten getale naar de stad gaan’

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – De lichte verruiming van de maatregelen dat klanten hun vooraf bestelde producten volgende week bij winkels – buiten – mogen ophalen, baart de burgemeesters van de Veiligheidsregio IJsselland zorgen, zei vicevoorzitter van het Regionaal Beleids Team (RBT) en burgemeester van Deventer Ron König woensdagmiddag.

“Het is niet de bedoeling dat mensen massaal naar de stad gaan. We vragen burgers om, als ze ook artikelen kunnen bestellen die dan worden bezorgd, dát te doen. Afhalen mag ook uitsluitend alleen. We zijn bang dat het anders te druk wordt en mensen in de rij voor de winkels staan. Daarom doen we ook een beroep op winkeliers geen grote uitstallingen voor de deur te zetten. Als overheid stimuleren we lokaal te kopen, maar dan bij voorkeur lokaal te bestellen. We hopen dat deze regeling niet leidt tot boetes. Daar zit niemand op te wachten: winkeliers niet, klanten niet en wij ook niet.”

Schoolteam

GGD IJsselland heeft ondertussen ruim honderd vragen gekregen over de datadiefstal. “Mensen reageren rustig”, volgens Rianne van den Berg, directeur GGD IJsselland. “Veel vragen krijgen we vooral ook van ouders die het spannend vinden hun kinderen weer naar school te sturen. Daarom hebben we als GGD een schoolteam gevormd in nauwe samenwerking met de jeugdgezondheidszorg. Zodoende is er een aparte lijn voor scholen en hebben we in Zwolle, Hardenberg en Deventer prioriteits-testlijnen voor het onderwijs ingericht. Zo spelen wij op deze situatie in.”

Vaccineren

Nu minister Hugo de Jonge heeft besloten dat de voorraad vaccins meteen worden aangewend, komt er in de regio IJsselland ook meer vaart in het vaccineren. Van den Berg: “We zitten nu op achthonderd vaccinaties per dag. De vaccinatiebereidheid is nog steeds erg hoog.”

Groei

Hoewel in onze regio een sterke daling is van het aantal besmettingen heeft Van den Berg nog steeds grote zorgen. “De kans is groot dat we medio maart of april een exponentiële groei gaan zien. Nu de druk op de zorg wat afneemt, zijn de voorbereidingen op de komst van de derde golf in volle gang.” De meeste besmettingen ontstaan volgens haar nog vooral in gezinnen, in de maakindustrie en in de zorgsector, al is bij die laatste ook een sterke afname te zien.

Het aantal testen dat wordt afgenomen is nog steeds veel lager dan het RIVM had ingeschat. Het percentage mensen dat positief wordt getest ligt momenteel onder de tien procent. De ‘pop-up’ testlocatie in Staphorst blijkt erg goed te werken en wordt, in ieder geval een aantal weken, voortgezet.

In de reeks afnames is ook het aantal overtredingen, meldde Arjan Mengerink, directeur Veiligheidsregio IJsselland. "Vorige week kregen 261 mensen een boete en kregen 128 mensen een waarschuwing. De onrust neemt gelukkig af.”