Een bol met grote ogen moet de roeken in het Stadspark verjagen.
Een bol met grote ogen moet de roeken in het Stadspark verjagen. Maarten van Gemert

Roekenoverlast in Stadspark aangepakt

(door Maarten van Gemert)

KAMPEN – Kolonies roeken in het Stadspark veroorzaken al jaren overlast. Na een haalbaarheidsonderzoek en een uitvoeringsplan komt het na vijf jaar tot actie. Met reflecterende bollen en vliegers, en in latere instantie licht en geluid, wordt gepoogd de roeken te verjagen.

De beschermde status van vogels, en roeken in het bijzonder, vereist een zorgvuldige aanpak. De zwarte koloniebroeders produceren gekrijs en uitwerpselen. Naast het onderzoek en het plan vereist een vergunning van de provincie ook ecologische begeleiding. Om die reden was Arno Kuipers woensdag aanwezig bij de maatregelen, de bevestiging van bollen in de bomen en het oplaten van een vlieger.
Na het aanbieden van handtekeningen in 2015, waren omwonenden uit de Ebbingestraten in afwachting van de maatregelen. Van 2017 tot 2019 is zorgvuldig onderzoek gedaan, aldus de gemeente, waarbij onder andere een nieuwe locatie gevonden moest worden. Dat is de Venedijk geworden.
„In tegenstelling tot bijvoorbeeld eksters,” vertelt Kuipers, werkzaam voor het adviesbureau Ecogroen in Zwolle en Amersfoort, „zijn roeken koloniebroeders.” De grote zwermen zwarte vogel met hun gekrijs, zorgen voor een ”onheilspellende” beleving, aldus een toeschouwer bij de hoogwerker, ”bijna gelijkend op hekserij”. Na het afgeven van een ontheffing door de provincie, mag de gemeente de vogels verplaatsen en verstoren. Dit laatste gebeurt met laserstralen en angstige vogelgeluiden in de vroege ochtend en avond. De maatregelen worden jaarlijks geëvalueerd. De omwonenden blijven in afwachting.