Afbeelding
Geert Leurink

5 vragen over de Drentse Dance van Geert Leurink

KAMPEN - Kampenaar Geert Leurink postte onlangs nog een video op Youtube van één van zijn meest succesvolle bands: La Lupa. Een band met een haast legendarische status. En wie de filmbeelden bekijkt kan niet anders dan concluderen dat die status meer dan terecht is.

In een volgepakt Paradiso gaf de band begin jaren negentig een strakke show en dat was slechts één van de hoogtepunten. Anno 2021 doet gitarist Geert Leurink iets totaal anders. Onlangs kwam zijn single Hoe a’j Bent uit. Wij stelden Geert 5 vragen.

Een liedje in het Drents? Hoe ben je als Kampenaar daarbij terechtgekomen?


Via een leerling op het conservatorium kwam ik terecht bij het Drents Liedties festival een wedstrijd voor dialect -muziek. Samen met mijn oude Diep Triest bandlid Harro Wimmenhove die een echte Drent is zijn we aan de slag gegaan om liedjes te maken voor dit concour. Dit sloeg goed aan. Drenthe an Zee werd derde in 2018 . Bij gebrek aan zangers ben ik zelf gaan inzingen.

Het liedje Totaal van Slag was veelvuldig te horen op de regionale radiozenders. Het beviel Leurink uitstekend en daarom besloot hij samen met Wimmenhove een nieuw liedje te maken. Deze keer wijken ze wat af van hun 70’s/80’s sound voor een Drents dance-jasje.

Hoe weet je dat de tekst authentiek Drents is?

Hoe a'j bent is een Drents dancenummer door Kampenaar Geert Leurink


Ik zong de demo’s zelf in en Harro, een echte Drent, geeft mij les. Door de demo’s kende hij mijn uitspraak al een beetje. Nu zijn er verschillende soorten Drents Veen Drents en zand Drents. Ik krijg les in het Drents uit Hoogeveen. Als ik ga inzingen spreek Harro een memo in zodat ik de juiste uitspraak te pakken krijg. Overigens spreek ik zelf liever van Nedersaksisch. Een dialect waar het Kampers ook onder valt.

Waar gaat het nieuwe liedje over?


Hoe a'j bent" is een lofzang op een geliefde. Er zijn zoveel redenen om de liefde te betuigen, dat woorden tekort schieten. Daarom het allesomvattende: "Hoe a'j bent".

Wat zijn je ambities met het schrijven in het Drents?


Wij merken dat onze muziek in goede aarde valt bij RTV Drenthe en dan krijg je een stimulans om door te gaan. Het machtig gaaf om je muziek op de radio te horen.

Waar is Geert Leurink verder allemaal mee bezig in 2021 en wat zijn de toekomstplannen?


Ik geef les op het Artez conservatorium in Zwolle. Ik geef songwriting, gitaarles en bandcoaching. De optredens liggen helemaal stil dat is ontzettend jammer daarom maak ik van de nood maar een deugd en ben ik veel aan het liedjes schrijven.