EO-presentatrice Marleen Stelling met gemeenteleden Henk en Kitty Vahl
EO-presentatrice Marleen Stelling met gemeenteleden Henk en Kitty Vahl (foto: de Kievit Bruiloften)

'Zie je zondag!' te gast bij Hervormd IJsselmuiden

(door Maarten van Gemert)

IJSSELMUIDEN – Dominee Martin van Dam heeft het er druk mee gehad. Hij was min of meer de contactpersoon tijdens de verschillende momenten en vele uren dat de Evangelische Omroep (EO) opnames maakte binnen zijn wijkgemeente. De komende drie weken staat de Hervormde Gemeente IJsselmuiden/Grafhorst centraal in het televisieprogramma ’Zie je zondag!’.

In de elf jaar dat ds. Van Dam predikant is, werd hij, na Hagestein en Baarn, op 5 januari vorig jaar verbonden aan de Hervormde Gemeente IJsselmuiden/Grafhorst, om precies te zijn aan wijk II. Hij is één van de geïnterviewde personen in de drie afleveringen dat zijn kerkelijke gemeente centraal staat in het EO-programma ’Zie je zondag!’.

Gewoonlijk kerkt wijkgemeente II in de Oosterholthoeve maar de kerkgangers wijken momenteel uit naar de Dorpskerk. Gebruik van de verwarming in de sporthal zou coronagevaarlijk zijn. Daardoor ontstaat het mooie plaatje van een kerkgemeente die in de monumentale Dorpskerk samenkomt waarover Bertil Brink als koster de scepter zwaait. Hij komt aan het woord in de eerste aflevering op zondag 28 februari om 9.20 uur..

Gemeenteleven

In de televisieserie duikt journaliste en theologe Marleen Stelling in de wereld van protestantse gemeenten. Op de zondagmorgen 28 februari, 7 maart en 14 maart om 9.20 uur in die van IJsselmuiden/Grafhorst.
Van dominee, koster en jeugdouderling tot aan (de doop van) een heel jong gemeentelid en families die al generaties lang trouw lid zijn: welbeschouwd trekt het hele gemeenteleven langs.
In de eerste aflevering vormt geschiedenis de rode draad. Bertil Brink heeft een passie voor geschiedenis en voor de eeuwenoude kerk waar hij al 27 jaar voltijds koster is. Daarnaast komen Henk en Kitty Vahl aan het woord die vertellen hoe hun familie al generaties lang verbonden is met de hervormde gemeente. Als familie werken ze samen op de boerderij en ze zien elkaar ook in de kerk. Henk en Kitty zijn erg dankbaar dat hun kinderen ook in het geloof staan en Gods trouw daarin zien. ”Ze proberen in afhankelijkheid te leven en zo ook in hun dagelijks werk,” zo wordt verteld in de aankondiging van de EO.

„De eerste bewoners van IJsselmuiden zijn hier gedoopt, getrouwd en begraven.

Reuring

Bertil Brink kan, staand midden in de kerk, wegdromen bij de geschiedenis, denkend aan de mensen die er al honderden jaren bij elkaar komen om hun geloof te beleven. ”De eerste bewoners van IJsselmuiden zijn hier gedoopt, getrouwd en begraven. Alle belangrijke momenten hebben zich in de kerk afgespeeld. Bertil vindt het bijzonder dat hij deze kerk netjes mag houden,” aldus de EO.
Hij heeft het druk nu op zondag beide wijkgemeentes in de Dorpskerk samenkomen. Een strak rooster maakt vier diensten op een dag mogelijk. De ’thuiswijk’ I neemt plaats aan de zijde van de Dorpsstraat en de ‘gastwijk’ II aan de zijde van de Markeresplein. Zo blijft de coronaklus van tussentijds ontsmetten overzichtelijk.

Dominee Martin van Dam heet de reuring in zijn wijk welkom. Er kon nog net een kerkdienst met dertig personen gefilmd worden voordat de coronarestricties werden aangetrokken. Hij laat andere delen van Nederland graag kennismaken met het relatief unieke kerkleven hier. „Het kan mensen aan het denken zetten", merkt hij op. Onbedoeld een stukje indirecte evangelisatie.