Scan de QR-code om Saskia weer op de been te helpen
Scan de QR-code om Saskia weer op de been te helpen (foto: Maarten van Gemert)

Saskia zoekt laatste duwtje voor MS-behandeling

(door Maarten van Gemert)

KAMPEN – De teller stijgt gestaag. Toch is Saskia van Klompenburg er nog niet. Om de destructie van haar lichaam door Multiple Sclerose (MS) een halt toe te roepen, wil ze in mei naar Moskou voor een behandeling. Daar zit een stevig prijskaartje aan. Via GoFundMe.com is ze een fondsenwerving gestart die goed aanslaat. De giften en reacties, die binnenstromen, vindt ze hartverwarmend.

MS is een ’fout’ in het centrale zenuwstelsel, de hersenen en het ruggenmerg, dat zich uit in lichamelijke verlammings- en uitvalsverschijnselen. Bij Saskia (43), woonachtig in Brunnepe, werd de auto-immuunziekte op haar dertigste vastgesteld. Om niet voor haar vijftigste in een verzorgingstehuis te belanden, bestaan er buiten Nederland behandelingen. Op 17 mei hoopt ze in Moskou een stamceltransplantatie te kunnen ondergaan. Via GoFundMe.com heeft ze de benodigde €30.000 bijna bij elkaar. Wie geeft haar fondsenwervingsactie het laatste zetje op www.helpsaskia.nl?

Sportief

De ironie wil dat Saskia, die zich nog met moeite kan voortbewegen, vroeger een sportieve meid was. Geboren en getogen in Nunspeet, belandde ze, na haar studie Sport & Beleid aan Windesheim, in Kampen. Sinds 2002 woont ze in Brunnepe waar de ”reuring” haar bevalt.
Al jaren had ze onverklaarbare klachten en fysiotherapie bood geen soelaas. Haar huisarts stuurde Saskia uiteindelijk naar de neuroloog en daar werd haar bange vermoeden bewaarheid. In 2008 werd Multiple Sclerose vastgesteld. Ze kreeg het advies ”niet te gaan Googelen” en voorzichtig landde het besef dat ze aan een auto-immuunziekte lijdt. In 2015 ging de aandoening over in een progressieve vorm (SPMS).

Werk

Wie geeft Saskia's fondsenwerving het laatste zetje op helpsaskia.nl?

Na haar studie kwam Saskia te werken bij Altrex in Nunspeet. Een operatie in 2019 verliep ondanks MS goed maar Saskia ging daarna lichamelijk hard achteruit. Altrex hield Saskia zolang mogelijk aan het werk maar In 2002 werd ze volledig arbeidsongeschikt verklaard.
Bij een auto-immuunziekte valt het afweersysteem het lichaam zelf aan. In Nederland hebben nu ongeveer 25.000 mensen MS. De ziekte duikt meestal op tussen de 20 en 40 jaar. Het is de meest ”invaliderende ziekte” onder jonge mensen.

Behandeling

Er bestaan medicijnen om de ziekte af te remmen, maar genezende middelen zijn er (nog) niet. Wel bestaan er in het buitenland behandelingen waarmee de progressie van MS een halt toegeroepen kan worden.
In Moskou worden gezonde stamcellen van Saskia geïsoleerd en, na het stilleggen van haar immuunsysteem, teruggeplaatst. Vervolgens produceren deze nieuwe, gezonde stamcellen waarmee Saskia als herboren terug zou keren in Nederland.

GoFundMe

Om een nieuw leven met toekomst te beginnen, heeft Saskia zelf al de eerste €25.000 bijeen gesprokkeld. De behandeling kost zo’n €45.000 en voor visa, tickets en verblijf van haar begeleidster rekent ze zo’n €10.000. Op 19 januari startte de GoFundMefondsenwerving. Lokale Omroep Elburg (LOE) pikte het op en interviewde haar.
Saskia is overweldigd door de reacties en het vreet aan haar energieniveau. Niettemin is ze heel positief en dankbaar. Dezer dagen is ze juist een boek van Rutger Bregman aan het lezen. Haar conclusie luidt als de titel: de meeste mensen deugen!