Hoog gehalte hondenpoep en drugs op avond ‘Toekomst Binnenstad’

(door Huib Strengers)

KAMPEN – Het bureau DTNP (Droogh Trommelen & Partners), gevestigd in Nijmegen, heeft hun eerste opzet voor de aanpak transitie en transformatie binnenstad Kampen afgelopen week gepresenteerd. Tijdens een -digitale- presentatieavond, konden belangstellenden kennis nemen van de plannen van DTNP en vragen stellen. Veel opmerkingen van het publiek gingen over hondenpoep en drugsgebruik in Kampen.

Het begrip binnenstad blijkt zich in de analyse van het bureau overigens opnieuw grotendeels te concentreren op de Oudestraat en directe omgeving. Het is immers niet voor het eerst dat de Oudestraat onderwerp van gesprek is en daarmee maar een beperkt deel van de binnenstad is. Opnieuw ging het over winkels en leegstand. Kritiek was er van het publiek over het parkeren en fietsparkeren, dat het Kamper gemeentebestuur had ingezet. Misschien had beter even gewacht kunnen worden op de resultaten en het plan van DTNP. "Voorbarig en veel zoeken geblazen”, volgens een aanwezige. Ook de komst van veel appartementen in de binnenstad, kreeg kritiek. "Sommige zijn wel heel klein”, merkte een mevrouw op. DTNP kwam met cijfers over ‘winkelvastgoed'. In 2030 is er nog 15 tot 20 procent over aan winkels ten opzichte van het huidige bestand. Belangrijke oorzaak is digitaal winkelen. De opgave is twintig procent van de bestaande winkels een andere functie te geven. De historische binnenstad werd als lichtpunt genoemd. "Daar is iets te beleven”.
DTNP werk samen met de Stichting Kamper Partners, de belangenvereniging vastgoed, De Bok, de nieuwe naam voor de Kamper ondernemers vereniging, de gemeente Kampen en de provincie Overijssel. Over een half jaar moet er een plan liggen, waar de gemeenteraad zich uiteindelijk over uitspreekt.