Wilsum-Reaal Dronten op 3 oktober 2020. De return gaat dit seizoen niet plaatsvinden.
Wilsum-Reaal Dronten op 3 oktober 2020. De return gaat dit seizoen niet plaatsvinden. Foto Tennekes

'Op deze manier trek je de teams uit elkaar'

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - De KNVB heeft vorige week de knoop doorgehakt. De voetbalcompetities worden niet meer hervat en er zal geen promotie en degradatie worden toegepast. Wel kwam het kabinet met een versoepeling. Jongvolwassenen tot 27 jaar mogen vanaf woensdag 3 maart in de buitenlucht weer samen sporten, maar dat bezorgt de trainers in het Kamper voetbal kopzorgen.

Dat de KNVB de competities definitief in het slot heeft gegooid, komt niet als een verrassing. De trainers kunnen zich vinden in het besluit. “Het is jammer, maar ik snap het wel. Het besluit ligt in de lijn der verwachtingen”, aldus Wilsum-trainer Dick Schrijer. DOS-trainer Henk de Velde spreekt van een prima keuze. “Ik was bang dat er nog een halve competitie zou worden afgewerkt met een degradatie- en promotieregeling. Dat gaat nergens om. Je moet een competitie niet afraffelen.”

De trainers uit het Kamper voetbal zijn minder te spreken over de nieuwe regel, waarbij spelers tot 27 jaar samen mogen trainen in de buitenlucht, maar oudere spelers niet. Die moeten nog steeds met z’n tweeën trainen. “Waar komt dat getal 27 vandaan? Waarom kiezen ze er niet voor om alleen eerste elftallen met elkaar te laten trainen? Dan kunnen we weer volle bak gaan trainen in de hoop dat we straks wedstrijden kunnen spelen, misschien later wel met publiek”, aldus De Velde. Bij DOS zijn vijf spelers ouder dan 27 jaar, waaronder de keepers Kevin Dijkstra en Erwin Henniphof. Zij mogen dus vanaf 3 maart niet met de groep meetrainen. “Op deze manier trek je de teams uit elkaar, maar we maken er wel wat van”, aldus De Velde.

IJVV-trainer Emiel Diender spreekt van een vreemde constructie. “Als trainer moet je alles uit de kast halen om iedereen gemotiveerd te houden. Hoe we dit gaan oplossen? Ik heb er nog geen kant en klare oplossing voor. Of het een optie is om op de huidige manier verder te gaan? Misschien wel. Het lichaam fit houden blijft de doelstelling. Presteren is nu nog niet aan de orde.” Net als de andere trainers hoopt Diender dat er nog wedstrijden worden georganiseerd. “We hebben heel veel geïnvesteerd om fit te blijven. Als we nog kunnen spelen, willen een goed figuur slaan. We zijn voor niemand bang.”

Wilsum-trainer Dick Schrijer is ook niet blij. “Helemaal niet. Ik heb het er met het bestuur over gehad. We gaan de regels gewoon handhaven. Vanaf dinsdag (2 maart) gaan we weer twee keer per week trainen. Ook de oudere spelers, maar wel volgens de regels. Ik hoop dat we over vier of vijf weken oefenwedstrijden kunnen spelen”, aldus Schrijer. Volgens de Wilsum-trainer zitten er zeven spelers in zijn selectie die ouder zijn dan 27 jaar. “Ik ben blij dat er iets meer wordt vrijgegeven, maar de overheid zadelt ons nu wel met problemen op. We moeten goed nadenken wat wel of niet kan. En je hebt kans dat er wrijving ontstaat tussen de jonge en de oudere spelers. Dat wil je niet”, aldus Schrijer.

Waarom kiezen ze er niet voor om alleen eerste elftallen met elkaar te laten trainen?

Zijn collega Freddie van den Burg van ’s-Heerenbroek is daar absoluut niet bang voor. “Bij ons levert dit meer humor op dan verdeeldheid. We zijn echt een team, dat is onze kracht.” Wel noemt hij het jammer dat spelers vanaf 27 jaar niet met de groep mee mogen trainen. “Dit is niet handig en zeker niet ideaal. Aan de andere kant is elke versoepeling weer eentje, maar ze hadden het wel anders kunnen doen. Misschien hadden ze voor eerste elftallen moeten kiezen. Dan kun je met de hele selectie trainen.”