Afbeelding
Aangeleverd.

Stichting IJsselmuiden helpt Oekraïne heeft ambitieuze plannen voor 2021

(door Niek Teune)

IJSSELMUIDEN – Stichting IJHOE (IJsselmuiden Helpt Oekraïne) heeft ambitieuze plannen voor het komend jaar. Ondanks de uitbraak van het coronavirus in het voorjaar van 2020 konden de projecten van de stichting in Oekraïne doorgaan, maar de fietssponsortocht en jongerenreis moesten worden geannuleerd. De stichting hoopt in het komende jaar een flinke stap te maken in de realisatie van een revalidatiecentrum in Mezovari, die mede gefinancierd moet worden door het lopen van 12 marathons.

Stichting IJHOE ondersteunt en financiert al jarenlang lokale projecten in Transkarpatië (West-Oekraïne). De aandacht van de stichting gaat onder andere uit naar een gaarkeuken in Dercen, een basisschool in Kaszonyi en een revalidatiecentrum in Mezovari. Ondanks het coronavirus konden de projecten in 2020 doorgaan dankzij de financiële ondersteuning van donateurs. ‘'Daar zijn wij heel dankbaar voor”, zegt Alwin Penninkhof. "Zo konden wij bijdragen aan de exploitatie van de gaarkeuken. Ook het revalidatiecentrum kon verder opgeknapt worden. Straks kunnen mensen die uit het ziekenhuis komen daar verder aansterken.”
Hoewel de projecten in Oekraïne doorgang konden vinden, zette het coronavirus een streep door de sponsoractie en activiteiten van IJHOE in Nederland. "Onze fietssponsortocht kon helaas niet doorgaan, terwijl veel mensen zich daar voor hadden opgegeven. Ook moesten we een jongerenreis naar het werkgebied annuleren. Ook dit jaar kan de jongerenreis niet plaatsvinden, maar wij hopen dit in de nabije toekomst wel weer op te kunnen pakken”, zegt Penninkhof.
Penninkhof hoopt dat er in het komende jaar een flinke stap gemaakt kan worden in de realisatie van het revalidatiecentrum, maar dat wordt mede bepaald door het coronavirus. "Daarnaast gaan wij weer een bijdrage leveren aan de gaarkeuken en hopen wij in het najaar de mensen daar weer te spreken. Dat contact is nu allemaal digitaal. We missen het persoonlijke contact wel.”
Om de projecten te financieren, zal de stichting komend jaar een aantal acties houden. Alwin Penninkhof gaat zelf in 12 maanden 12 marathons lopen in 12 verschillende provincies. "Ik mag graag sporten en mijzelf maatschappelijk inzetten voor IJHOE. Mijn uitdaging is om elke maand een marathon te lopen en geld op te halen voor de kinderen in Oekraïne die 's ochtends zonder ontbijt op school komen en mensen die niet elke dag een warme maaltijd krijgen.” Via https://www.doneeractie.nl/actie/47570 kan Penninkhof ondersteund worden. Meer informatie op zijn Instagram of www.ijhoe.org.