Janine en Jan-Kees bij het graf van hun dochtertje
Janine en Jan-Kees bij het graf van hun dochtertje (foto: Maarten van Gemert)

Diepe dalen in IJsselmuiden bij 'Zie je zondag!' (EO)

(door Maarten van Gemert)

IJSSELMUIDEN – In de derde en laatste aflevering vanuit IJsselmuiden komen zondagmorgen bij de EO op NPO2 twee leden van de Hervormde Gemeente IJsselmuiden/Grafhorst aan het woord die ”door diepe dalen” zijn gegaan. William van den Berg vertelt hoe hij een ernstige ziekte te boven kwam. Janine Bezemer verhaalt over haar dochtertje dat na een week stierf. Beiden worstelden met God.

In het programma ’Zie je zondag!’ verkent journaliste en theologe Marleen Stelling de wereld van protestantse gemeenten. Drie afleveringen komen vanuit wijk II van de hervormde kerkgemeente in IJsselmuiden. De kerkgangers in de Oosterholthoeve wijken momenteel uit naar de Dorpskerk van wijk I. In voorgaande afleveringen stonden ”geloven door generaties heen” en ”een nieuw thuis” centraal. Aanstaande zondag om 9.20 uur staan de ”diepe dalen” centraal die mensen kunnen doormaken. Zonder God. Of toch met?

Ziekte

William van den Berg (39) is getrouwd en heeft drie zonen. Twee jaar geleden werd bij hem kanker geconstateerd. Een zware tijd volgde, zowel lichamelijk als geestelijk. Hij kwam de ernstige ziekte te boven en moest toen zijn belofte aan God waarmaken. Als hij zou genezen, zou hij zich dienstbaar maken aan de kerk. Zowel Wiliam als zijn vrouw Pauline bleven ondanks hun twijfel nuchter onder de ernstige ziekte: „Uiteindelijk leven we in afhankelijkheid van God.”
De ziekte ”heeft verdieping gegeven” aldus William en er zijn ”veel wonderlijke dingen samengekomen”. Vanwege zijn bijzondere verhaal had ds. Van Dam hem gevraagd mee te werken aan de uitzending. Williams talenten bleken bij jongerenwerk te liggen. Het jeugdouderlingschap verrast hem. Hij heeft ”nooit de droom gehad om in de Kerkenraad te komen”.

Dood

Na de nodige medische behandelingen werd Janine Bezemer (46) toch ’spontaan’ zwanger. Samen met haar man Jan-Kees (50) hadden ze enorm uitgekeken naar hun dochtertje dat op 16 april 2004 werd geboren. Sterre kwam als een gezonde, sterke meid ter wereld maar al gauw bleek dat het onderhuids mis was. Een operatie voor het hypoplastisch linkerhartsyndroom doorstond de sterke meid maar haar bloeddruk herstelde niet. Achteraf bleek iets mis te zijn met de aders wat men tegenwoordig bij een echo doorgaans ontdekt. Na acht dagen overleed Sterre.
Na hun trouwen in de Dorpskerk van Oosterwolde, waar Janine op een basisschool werkte, gingen ze over naar de Dorpskerk in IJsselmuiden, waar Jan-Kees als onderwijzer werkt. Ze hebben ervaren hoe belangrijk pastorale zorg en steun van de gemeenschap is. In het ziekenhuis is veel gezongen en gebeden. Toch bleef samen met Sterre ook God achter in het ziekenhuis in Groningen.
Janine vertelt erg boos te zijn geweest op God en erg geworsteld te hebben met de waaromvraag. Naast de kerkgemeenschap is lotgenotencontact een belangrijke steun gebleken. Dat organiseert Janine nu zelf ook. Heden woont ze in een mannenhuishouden want na Sterre heeft Janine met Jan-Kees vier zonen, inmiddels tieners, op de wereld gezet. Over de aandacht van het televisieprogramma en de keus van ds. Van Dam voor het bijna zilveren echtpaar is ze heel stellig: „We hebben geen bijzonder verhaal, we hebben een bijzondere God.”

Na acht dagen overleed Sterre.