Wethouder Irma van der Sloot en directeur AnnetteSchol onthullen een raampaneel
Wethouder Irma van der Sloot en directeur AnnetteSchol onthullen een raampaneel (foto: Maarten van Gemert)

Raamtentoonstelling vertelt biebgeschiedenis

(door Maarten van Gemert)

KAMPEN – Achter de ramen van de vleugel van de Stadskazerne waar Bibliotheek Kampen nu ruim vier jaar gehuisvest is, is de geschiedenis van 100 jaar Bibliotheek Kampen op elf panelen te lezen. De opening van de raamtentoonstelling vond plaats tijdens een live uitzending vanuit café Paatje, bovenin de Stadskazerne. Veel oude maar ook nieuwe personen en anekdotes passeren de revue.

De plannen voor een grote tentoonstelling verspreid door de Stadskazerne vielen in het water nu de Bibliotheek nog steeds op last van de overheid gesloten is. De afhaalbieb loopt echter als een trein. Voor bezoekers en passanten is een alternatieve tentoonstelling bedacht. Achter de ramen passeert op panelen in vogelvlucht de geschiedenis van 100 jaar Bibliotheek Kampen.

Raamtentoonstelling

Enorme rozetten voor de ramen verhulden de verhalen daarachter. Aan wethouder Irma van der Sloot en biebdirecteur Annette Schol was het de eer om dinsdag 23 februari de raampanelen te onthullen. Twee weken eerder waren de feestelijke activiteiten gestart op de verjaardag van Bibliotheek Kampen.
Honderd jaar geleden begon Bibliotheek Kampen als Openbare Leeszaal in het Gotisch Huis. In 1983 werd het monumentale pand verlaten en in 2016 keerde de bieb terug in een monumentaal pand, te weten de Stadskazerne.
De raamtentoonstelling belicht momenten en personen uit de geschiedenis. Deze laten de verandering zien ”van uitleenbieb naar maatschappelijk educatief centrum”, zoals marketingmedewerker Dieuke Boogaard het formuleert.

Tijdreizen

De verhalen achter de ramen lopen van verleden naar toekomst. Voor een (bruine) foto van de medewerkers van het eerste uur, wordt Geertje Heering uitgelicht, een geliefde directeur van 1922 tot 1950, en Jenny van Assen, die opklom van stagiaire in 1962 tot directeur in 1972.
Aan iedereen wordt de vraag gesteld hoe de bibliotheek van de toekomst eruit ziet. Ook kan iedereen zijn herinneringen kwijt in het Verhalenhotel achter één van de ramen. Vanaf deze week is er een bouwpakketje af te halen om daarmee jouw bieb van de toekomst te maken.
Roepen we de functie van bibliothecaresse weer in het leven?