Deel 35: Winkeldaten

(door Gerard Meijeringh)

Het coronavirus regeert. Dikwijls beseffen we nauwelijks wat we meemaken en verlangen we terug naar de goede tijden waarin we leefden als ‘God in Nederland’. Een periode die nog maar even achter ons ligt, maar toch zo ver weg lijkt. In de huidige moeilijke periode probeer ik wat verlichting te brengen met een reeks ‘Coronakrabbels’. Over alledaagse dingen in de wondere wereld waarin het coronavirus voorlopig nog steeds de dienst uitmaakt.

Op een mooie dinsdag heb ik het druk tussen 18.00 en 19.00 uur. Ik moet het avondeten in elkaar flansen maar om 19.00 uur is het ook tijd voor de zoveelste coronapersconferentie Volgens goed gebruik ligt alles ver voor de versoepeling weer op straat. Toch verheug ik me altijd op de persconferenties, maar het is net als een beladen derby. De voorpret is groot, maar daarna valt het altijd vies tegen.

"We doen iets heel spannends, zo voel ik het zelf”, spreekt demissionair premier Mark Rutte. "Het moet wel vol te houden zijn. Daarom komen we nu in een fase waarin we bereid moeten zijn om iets meer risico te nemen.” De spanning wordt even opgebouwd en daarna komt het hoge woord eruit. Het voortgezet onderwijs en het mbo gaan open. Jongeren tot 27 jaar mogen buiten sporten, contactberoepen, zoals kappers, rijscholen en nagelstudio's, kunnen weer aan het werk. En winkelen mag ook weer, maar dan op afspraak. Ik kan een lach niet onderdrukken. "Buitengewoon spannend", mompel ik.

Niet vies van een beetje spanning ga ik een week later het versoepelingslijstje af. Mijn schooltijd ligt al lang achter me en m'n rijbewijs zit in mijn telefoonhoesje. De kapper kan ik ook doorstrepen voor de korte termijn. Ik kan pas op 18 maart terecht bij Barbershop Kampen. Blijft alleen de optie winkelen open. Winkelen op afspraak. Deze optie was niet direct in me opgekomen, maar eigenlijk komt het als geroepen. Ik zit verlegen om nieuwe spijkerbroeken. Verschillende exemplaren pas ik niet meer door de coronakilo's. In andere broeken zijn gaten gevallen. Voor even voel ik me een vrouw die alle winkels wil afstruinen, verslaafd aan shoppen. Ik wil daten. Winkeldaten.

Ik kijk op de site van mijn kledingleverancier RM Fashion in Kampen. Aan de telefoon blijkt dat eigenaar Ronnie Mooiweer werk heeft gemaakt van winkelen op afspraak. "Bijna alle blokken zitten vol”, klinkt het aan de andere kant van de lijn. Hij weet nog een gaatje voor me te vinden. Yes, ik heb een date! Zo kan het gebeuren dat ik op donderdag 4 maart voor het eerst sinds lange tijd een niet-voedselgerelateerde winkel binnenstap. Om er een half uur later met drie spijkerbroeken uit te komen. Uren later weet ik ook een paar schoenen te scoren bij Leerentveld. Het mooiste moet daarna nog komen. Gek gemaakt door spannende verhalen over winkelen bij de Action heb ik een date geregeld bij deze discountwinkelketen, al moet ik wel even geduld hebben.

Op zaterdag ben ik op de afgesproken tijd bij de Action. Ik laat de drukke rij voor click & collect links liggen, ga in de rij staan voor winkelen op afspraak en moet wachten. Even later ben ik aan de beurt. Een karretje wordt weggeschoven en ik heb toegang tot de winkel. Ik heb bijna helemaal het rijk alleen. Mijn winkellijstje is simpel. Lampenolie en een mooie kaars voor op het balkon. En kattensnoepjes.

'Dong, dong, dong', klinkt het ineens. "U heeft nog vijf minuten om te winkelen', schalt een stem door de speakers. Met moeite vind ik alles. 'Dong, dong, dong', klinkt het weer. "Het is nu tijd om naar de kassa te gaan. U heeft nog twee minuten." Een winkeldate bij De Action pakt in de praktijk uit in tien minuten speedshopping. Net op tijd kom ik bij de kassa. "Bedankt dat u bij ons heeft gewinkeld. We hopen dat u snel weer langs komt”, zegt de kassajuffrouw met een aantrekkelijke glimlach. Vervolgens word ik door haar collega naar de uitgang gedelegeerd. Wederom wordt het karretje aan de kant geschoven. Ik zie een lading nieuwe mensen voor de winkel staan. Ik zie dat een vrouw in de startblokken staat voor tien minuten speedshopping, een nieuw fenomeen in coronatijd.