Afbeelding
Nick de Vries

Brand Oudestraat had niets met zorgwoningen te maken

(door Nick de Vries)

KAMPEN - Samen met de vlammenzee die vorige week een woning aan de Oudestraat in de as legde, laaide ook het rumoer over zorgwoningen in de binnenstad op. Boven de woning waar de brand ontstond was een zorgwoning gevestigd en de link met overlast was al gauw gelegd. De brand bleek later alleen niets met de zorgwoning te maken te hebben. De brand ontstond in de particulier gehuurde woning onder de zorgwoning.

Berry Wagterveld van Wagterveld Zorg, zorgverlener aan de huurder van de bovenwoning, betreurt de commotie na de brand. Op social media circuleerden zelfs filmpjes waarin een vermeende brandstichter het pand verliet. “Dat was waarschijnlijk mijn huurder die ternauwernood het pand wist te verlaten. Ik vind het vervelend dat die jongen verdacht gemaakt is, terwijl hij absoluut niets met de brand te maken heeft en zelfs slachtoffer is: hij is zijn huis inclusief zijn persoonlijke spullen kwijt. Het is een rustige jongen die nooit voor problemen zorgt.”

Beeldvorming

De beeldvorming bij de brand is er een die volgens Wagterveld vaker voorkomt in Kampen “Zodra er overlast is, wordt de link met zorgwoningen gelegd, dat vind ik best vervelend. Ik heb 42 cliënten in zorg die in de stad wonen en er zijn slechts 2 problematisch. In die gevallen ben ik nauw in overleg met de buurt, bewoners en gemeente om de overlast te beperken. Ik moet de hand in eigen boezem steken en toegeven dat we in het verleden misschien cliënten hebben opgenomen die toch een te zware problematiek bleken te hebben, maar wij zijn een lerende organisatie en we hebben daar nu beter zicht op en zijn daardoor kritischer ‘aan de poort’ door het in dienst nemen van een gz-psycholoog. Over het algemeen gaat het met onze cliënten prima.”

Berry denkt dat de harde toon die de gemeente aanslaat niet helpt en ook niet klopt. “De gemeente stelt telkens de strijd aan te willen gaan met overlastgevende cliënten door paal en perk te stellen aan de hoeveelheid zorgwoningen in de binnenstad. Feit is dat sinds 2015 gemeenten de opdracht hebben van het Rijk om mensen die zorg nodig hebben op te nemen in hun buurten en wijken. Dat betekent dat deze mensen onderdeel zijn van de samenleving en dat de gemeente verantwoordelijk is voor deze mensen. Dan kun je beter zorgen voor goede begeleiding, dan dat je ze aan hun lot over laat. De gemeente heeft ons ook nodig.”

'Zodra er overlast is, wordt de link met zorgwoningen gelegd'

Beter communiceren

Berry vindt dat de gemeente hierover beter moet communiceren. “Ze zou de inwoners moeten informeren over haar eigen opdracht en duidelijk moeten maken dat er zorgverleners zijn die goed werk doen, maar dat er inderdaad ook zorgverleners zijn waarbij de verleende zorg twijfelachtig is. Die moeten aangepakt worden, zodat hun cliënten ook de zorg kunnen ontvangen die ze verdienen en waar ze recht op hebben. Want we hebben het hier nog steeds over mensen, als het jouw zoon of dochter was, zou je ook willen dat diegene zo goed mogelijk mee kan draaien in de samenleving en daarbij de beste hulp mogelijk krijgt.”
In De Brug van afgelopen week werd de link met de zorgwoning ook niet adequaat weerlegd. De schrijver van het stuk over de brand stelde niet dat de brand verband hield met de zorgwoning, maar stelde ook niet expliciet dat dit niet het geval was, terwijl dat al wel bekend was. Hierdoor werd wellicht een verkeerde suggestie gewekt.