Georgie Huisman staat weer op het trainingsveld en geniet met volle teugen.
Georgie Huisman staat weer op het trainingsveld en geniet met volle teugen. Foto Tennekes

Georgie Huisman helpt Zalk als interim-trainer uit affiniteit met de club

(door Gerard Meijeringh)

ZALK - De aanstelling van Georgie Huisman bij Zalk als interim-trainer kwam voor veel mensen als een verrassing. De hoofdpersoon in kwestie ziet het als een tijdelijke leuke uitdaging en spreekt over een soort van vriendendienst. “Ik ken de mensen bij Zalk. Daarom ben ik er ingestapt. Ik voel me nergens te groot voor.”

"Nee, zegt Huisman heel beslist. Zijn klus bij Zalk betekent zeker geen begin van een trainersloopbaan. “Daar heb ik momenteel geen tijd voor. Ik heb in januari al toegezegd dat ik het zou doen. Nu ga ik het doen en daarna sluit ik het weer af.”

Mooie loopbaan

Huisman bouwde als speler een mooie loopbaan op. Hij begon bij KHC en debuteerde op 17-jarige leeftijd in de hoofdmacht van KHC. Daarna maakte hij de overstap naar het toenmalige FC Zwolle. Vervolgens ging hij terug naar de amateurs en speelde bij Berkum, Be Quick ’28, weer Berkum en DIO Groningen. Door een veranderende privésituatie kreeg zijn loopbaan een andere wending. Berkum 2 was een optie, maar door Gert van Ommen werd hij op het spoor van Zalk gezet. Hij speelde er vier seizoenen. Op 14 juni 2016 nam hij afscheid als voetballer op het veld van Zalk tijdens een speciale wedstrijd.

Geen tijd

Ik wil bij elke oefening zien dat het enthousiasme er vanaf spat.

Daarna ging hij aan de slag als jeugdtrainer bij Berkum (A1). Een jaar later nam hij het tweede elftal van Berkum onder zijn hoede. Hier stopte hij na een jaar mee. “Ik heb een gezin met drie kinderen, m’n werk en mijn rechtenstudie. De trainerswereld is hartstikke leuk en het kan je heel veel brengen. Maar mij nu niet, ik heb er geen tijd voor. Als je senioren gaat trainen, ben je minimaal vijftien uur per week kwijt. Dat gaat niet samen met mijn privésituatie.”

Affiniteit

Het weerhield Huisman er niet van om in te stappen bij Zalk als interim-trainer. Hij is de opvolger van de opgestapte Henk Buimer. “Voordat ik bij Zalk ging voetballen, ben ik op een zomeravond stiekem naar Zalk toe gereden. Ze hadden toen nog het oude complex”, lacht Huisman. Ik zag het veld en dacht: Wat is dit? Nu hebben ze een complex waar menig vierdeklasser jaloers op kan zijn. Het ziet er fantastisch uit. Zalk is een club met betrokken supporters. Ik ken de mensen bij Zalk en wil ze helpen. Daarom ben ik ingestapt. Uit affiniteit met de mensen en de club. En vier maanden is te overzien.”

Spelersgroep intact houden

Zalk is enorm blij met Huisman. Na het vertrek van hoofdtrainer Buimer wilde de club per se een goede trainer voor de groep voor de resterende maanden. “Wij willen dat de groep intact blijft. Als je het seizoen laat verwateren, loop je het risico dat de groep uit elkaar valt. Dat willen we vermijden. We willen de spelers blijven verbinden met Zalk”, sprak bestuurslid Matthijs Buter van Zalk enkele weken geleden. Bij Zalk werd er door de coronamaatregelen een behoorlijke tijd niet getraind. Onlangs werd de draad weer opgepakt na de recente versoepelingen, waarbij voetballers tot 27 jaar weer in groepsverband mogen trainen. Zalk kon de draad weer oppakken op het trainingsveld en dat betekende dat Huisman kon beginnen als interim-trainer. Hij heeft gemerkt dat de spelers er naar snakten om weer wat te doen.

Inzet

Met Huisman heeft Zalk de enthousiaste trainer voor de groep staan die het wenst, maar hij eist wel inzet van de spelers. “Als spelers geen zin hebben om te trainen, dan kunnen ze beter thuisblijven. Ik wil bij elke oefening zien dat het enthousiasme er vanaf spat. Daarnaast zal er altijd ruimte zijn voor ontspanning en een lach. Mij is gevraagd om ervoor te zorgen dat de jongens plezier hebben, fit blijven en ook nog wat opsteken. Daar gaan we voor. Misschien kunnen we straks in april nog wel wedstrijden spelen.”

Verantwoordelijkheden

Het is de eerste keer dat Huisman voor de groep staat als hoofdtrainer. "Ik ben al trainer geweest bij Berkum 2. Dat was een heel behoorlijk niveau. Deze overstap is niet zo groot, al heb je wel wat meer verantwoordelijkheid. Ja, ik eis wel wat van de spelers. Ploegen in het amateurvoetbal worden steeds fitter. Daar moet je in mee. En voetballen in een eerste selectie brengt wel bepaalde verantwoordelijkheden met zich mee. Als speler moet je goed spiegelen of voetballen in een selectieteam in jouw leven past. Ik verwacht weinig uitval bij trainingen, dat jongens met plezier en inzet trainen. En dat we straks eventueel bij wedstrijden een paar fatsoenlijke aanvallen op de mat kunnen leggen. Want voor die wedstrijden, daar train je voor.”