Koers: "Er zijn hier nog zoveel leuke uitdagingen."
Koers: "Er zijn hier nog zoveel leuke uitdagingen." Foto: Gerard Meijeringh

Jan Okke Koers wil verder bouwen bij de dames van IJVV

(door Gerard Meijeringh)

IJSSELMUIDEN - Na een mooie loopbaan als voetballer was Jan Okke Koers jarenlang actief als hoofdtrainer bij de mannen. Vervolgens zet hij zijn studie op het eerste plan om na het afronden van zijn studie een nieuwe fase in te slaan als trainer in het vrouwenvoetbal bij de dames van IJVV. Onlangs verlengde hij zijn contract in IJsselmuiden met één jaar, want hij ziet veel perspectief in de spelersgroep. "Ik wil het niveau van het vrouwenvoetbal bij IJVV verder omhoog tillen."

Koers stapte in november 2018 in als assistent bij de dames van IJVV. Na dat seizoen ging hij verder als hoofdtrainer. “Ik was verrast over de gretigheid en leergierigheid van de groep. Hartstikke leuk om mee te werken. Wederzijds was er de klik. Als trainer wil je plezier hebben in het trainen en iets opbouwen.

4-4-2

In zijn eerste jaar als hoofdtrainer presteerde Koers prima met de dames van IJVV. Toen kwam echter de corona. “In maart stonden we op een tweede plek toen de competitie werd stilgelegd. We stonden vier punten achter en moesten nog tegen de koploper. Na de winterstop waren we goed gestart. Het zou een mooie strijd worden met de koploper en er was nog van alles mogelijk.”

Dit seizoen, dat al vroeg ten einde kwam, won IJVV alle vier competitieduels. “Je zag de progressie. Tegen ons zakken tegenstanders veel in. Daarom zijn we 4-4-2 gaan spelen. Dan heb je behoefte aan lopende spelers die vanuit het middenveld erover heen gaan. Dat hebben de speelsters snel en goed opgepakt. Vroeger zou een verandering in de speelstijl tot stress hebben geleid. Nu zeggen de spelers: ‘We gaan het doen’. We kunnen nu van systeem switchen.”

Ze willen zelf kampioen worden, dat tekent hun gedrevenheid en mentaliteit.

Weg van de geleidelijkheid

Volgens Koers is er nog veel progressie te behalen in zijn spelersgroep. “Maar ik kies de weg van de geleidelijkheid. Ik laat de speelsters zelf dingen ontdekken. In de rust vraag ik hoe ze hoe ze bepaalde dingen kunnen oplossen. Ik laat ze nadenken over het spelletje en dingen herkennen. Zo worden ze minder afhankelijk van een trainer. Je kunt als trainer niet alles sturen.” Koers ziet ondanks de coronamaatregelen nog steeds de gretigheid bij de speelsters. “We hebben steeds doorgetraind. Het is nu een kwestie van iedereen fit krijgen en houden. Dat gaat hartstikke goed. We hebben nauwelijks blessures. Af en toe moet ik ze zelfs afremmen.”

Lat steeds hoger

Koers wil het vrouwenvoetbal bij IJVV verder omhoog tillen. Hij wil de lat steeds hoger leggen. “Wat er nog mogelijk is? Deze lichting kan in de top vijf van de tweede klasse meedraaien. We hebben tegen tweedeklassers gespeeld. Toen konden we goed meekomen. Of we moeten doorselecteren? Dat is wel het ideaalbeeld. Er komt wel wat aan bij de jeugd, maar dat heeft tijd nodig. Meer concurrentie zou goed zijn, dan blijft iedereen scherp.”

Volgens Koers is de huidige selectie eigenlijk te smal. “De eerste selectie bestaat uit veertien speelsters. Dat is te weinig. Gelukkig hebben we nauwelijks blessures. Bij veel blessures kun je wegzakken. Je hoopt in de toekomst op doorstroming." Daarom krijgt de jeugd extra aandacht. "Wat is straks nodig en hoe kun je zorgen dat de trainingsarbeid bij de jeugd wat omhoog gaat? Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om de jeugd beter voor te bereiden op het voetbal bij de senioren." Koers heeft gesignaleerd dat er een te groot gat zit tussen het eerste en tweede team. "Het zou mooi zijn als we een derde team erbij zouden krijgen. Dat hebben we het afgelopen seizoen een half jaar gehad. Dan heb je meer mogelijkheden."

Kampioensdroom

De dames van IJVV komen naar alle waarschijnlijk ook komend seizoen uit in de derde klasse. "Dat willen ze ook. Je kunt promotie aanvragen, maar dat willen de meiden niet. Ze willen zelf kampioen worden, dat tekent hun gedrevenheid en mentaliteit. Bij vrouwen is het voetbal naast het presteren meer een sociaal gebeuren dan bij de mannen. Het nadeel is wel dat bij vrouwen dingen die spelen langer blijven hangen. Ik probeer als trainer zo transparant mogelijk te zijn. Het positieve is dat er bij vrouwen vaak veel drive in zit, misschien nog wel meer dan bij mannen. In onze groep zeker. Ik heb al tegen de huidige assistent gezegd dat ik nog wel een paar jaar wil blijven bij IJVV. Er zijn hier nog zoveel leuke uitdagingen. Samen met anderen binnen de club het niveau verder omhoog krikken."