Afbeelding
Bernd Klein schreef ‘De geknakte primeur'. Een thriller die deels speelt rond Zalk (foto: Willem Gunneman)

Zalk het decor voor thriller van Bernd Klein

(door Willem Gunneman)

ZALK - De wind waait. De IJssel trekt zich terug. De zon werpt een schaduw op een groepje bomen nabij de oude begraafplaats aan de Zalkerdijk. Het is stil. Oorverdovend stil. Een uitgelezen locatie voor een spannende thriller. Auteur Bernd Klein fietste er bij toeval langs. Op zoek naar de laatste plek voor zijn debuut: ‘De geknakte primeur’.

Bernd zit al op het bankje. Zichtbaar genietend van het uitzicht. Onder zijn arm het boek, uitgegeven door Boekscout. “Een sympathieke uitgeverij die beginnende schrijvers op weg helpt”, vertelt Bernd. “Het moment dat de eerste exemplaren thuis werden bezorgd staat op mijn netvlies. Het voelde als een droom.”

‘De geknakte primeur’ speelt zich af in Zwolle en omgeving. De in Dedemsvaart geboren auteur woont er met veel plezier. Het verhaal begint met een onverwachte ontmoeting in het Engelse Werk. Een mystieke plek. De Sassenpoort, het Bethlehem Kerkplein, het station en de begraafplaats aan de Zalkerdijk zijn slechts enkele herkenbare locaties. “Gescout op de fiets”, lacht Bernd. De begraafplaats was de laatste ontbrekende plek. Evenals het dorp. Eén van de hoofdpersonen woont op een steenworp afstand van de begraafplaats.

Moord

‘De geknakte primeur’ draait om een primeur van Lucas Wielaard. Een misdaadjournalist die de gelegenheid krijgt om als eerste te publiceren over een moordzaak. “Een gedreven onderzoeker met een enorme ambitie waardoor hij, geheel tegen zijn wil, een grote rol krijgt in zijn eigen reportage. Er ontstaat een intensieve zoektocht waarbij de familiegeschiedenis wordt opgerakeld. Een geschiedenis die uiterst gevoelig ligt. Betrokkenen proberen Lucas op andere gedachte te brengen, maar hij lijkt onvermurwbaar.

De begraafplaats in Zalk blijkt een plek van cruciaal belang.

Tragische gebeurtenis

Een onverwachte tragische gebeurtenis lijkt daar verandering in te brengen. Als misdaadverslaggever met ‘vrienden’ aan beide kanten van de wet balanceert Lucas, onervaren als hij is, op een breekbaar lijntje tussen goed en kwaad. Zoekend naar houvast en evenwicht. Een strijd waarbij geen enkel middel ongeoorloofd lijkt. Dat geldt zeker voor duistere figuren uit het criminele circuit die het pad van de Zwolse journalist voortdurend kruisen. De begraafplaats in Zalk blijkt een plek van cruciaal belang.

Het schrijven van een thriller was een ware ontdekkingstocht. “Het vraagt discipline. Zeker wanneer je daarnaast nog een baan hebt, zoals ik. Ooit hoop ik als fulltime schrijver aan de slag te kunnen. Het begin is er. Het zit er van kinds af aan al in. Ik fantaseerde er rijkelijk op los. Kon uren vluchten in een zelf bedachte verhaallijn. Het past bij mij. Schrijven doe ik het liefst aan de keukentafel met een koptelefoon en muziek op de achtergrond. Zachtjes, op dat het net niet afleidt. Het helpt me om te concentreren.”


Het schrijven begint met de karakters en locaties. “In de meeste detectives en series is de hoofdpersoon een inspecteur of agent. Het klassieke uitgangspunt. Ik heb bewust gekozen voor een misdaadjournalist als hoofdpersoon.Een journalist kijkt met een andere blik naar een moordzaak. Ook hij wil de onderste steen boven halen, maar staat anders in de wedstrijd.”

Goede reacties

Het debuut van Bernd wordt goed ontvangen. Zijn eerste boek smaakt dan ook naar meer. “In mijn hoofd ben ik al bezig met nieuwe verhalen”, lacht de 31-jarige auteur. “Het schrijven van ‘De geknakte primeur’ heeft twee jaar geduurd. Vast staat dat het zich afspeelt op een groter toneel.”

Samen lopen we richting de dijk. Ik probeer me voor te stellen wat er zich heeft afgespeeld. De fictieve werkelijkheid in het hoofd van de auteur in een omgeving die ik ken. Het maakt ‘De geknakte primeur’ tot een verrassend en razend spannend boek. Meeslepend tot de laatste bladzij.

‘De geknakte primeur is verkrijgbaar bij de boekhandel (ISBN: 9789464038989).