Afbeelding
archieffoto

Sterke groei klanten Voedselbank in crisis

REGIO - Mede door de coronacrisis is het aantal klanten van de Voedselbank het afgelopen jaar flink gestegen. Het aantal huishoudens in Nederland dat voedselhulp krijgt is op de peildatum 31 december 2020 met 7,2 procent gestegen, tot 37.311 huishoudens. Dit zijn ruim 93.000 monden. Het aantal kinderen t/m 17 jaar steeg met 9,3 procent nog iets harder: tot 36.858 kinderen.

Het aantal mensen dat niet in staat is om voldoende eten te kopen en regelmatig honger heeft, is veel groter dan de groep die de voedselbank nu helpt. In 2019 startten de Voedselbanken daarom het project ‘Onder de Radar'. Schaamte is nog steeds de meest genoemde reden om niet aan te kloppen voor voedselhulp. Daarom is de Voedselbank in december 2020 een campagne gestart ‘Niks om je voor te schamen', gekoppeld aan de actualiteit. Veel mensen schamen zich als ze aangewezen worden op de tijdelijke hulp van de Voedselbank, terwijl die hulp vaak een eerste stap vooruit is. De 2e fase van de campagne start in april met radiocommercials en een onlinecampagne.

De doelstelling van de Voedselbank is tweeledig: het bieden van directe voedselhulp aan de armste mensen en het voorkomen van verspilling van goed voedsel.