Afbeelding
Unsplash

Taakstraf voor veroorzaken ernstig verkeersongeval op Flevoweg

ZWOLLE (JPZ) – Met 70 kilometer per uur reed een Mercedes in oktober 2019 door het rode licht op de Flevoweg. De bestuurder daarvan is maandag tot een taakstraf van 120 uur veroordeeld omdat hij hiermee een ernstig verkeersongeval veroorzaakte.

Ook kreeg de 32-jarige A. D. een voorwaardelijke rijontzegging van een halfjaar. Als hij de komende twee jaar netjes de verkeersregels volgt, dan merkt hij daar verder niets van. Uit onderzoek blijkt dat op 25 oktober 2019 de stoplichten op de Flevoweg al ruim een minuut op rood stonden toen hij er met zijn Mercedes met een gang van 70 kilometer per uur onderdoor reed. Van rechts draaide op dat moment vanaf de N50 een Opel de weg op, die net het groene licht had gekregen. De ravage was groot. Vier inzittenden van de Opel raakten gewond, waarvan een zwaargewond. Naast de bestuurder van de Opel zit haar man schreeuwend van de pijn, met de botten van een arm naar buiten stekend. Na elf weken therapie en drie operaties moet hij binnenkort weer onder het mes. Tijdens een eerdere zitting liet de bestuurster weten: “Sinds die botsing staat ons leven op zijn kop. Door één klap is niets meer hetzelfde.”
Wat de slachtoffers vooral dwars zat was dat D. nooit heeft toegegeven dat hij door het rode licht is gereden. Op de zitting in maart stelde hij nog dat ij dacht dat het groen was, gas gaf en toen was het ongeluk gebeurd. Op de zitting twee weken terug gaf de man min of meer wel toe dat hij niet zeker wist dat het groen was. Bewijs dat het licht op groen was, heeft hij niet, zo zei hij.

De rechtbank vond zijn rijstijl ernstig. Hier was sprake van onvoorzichtig en onachtzaam rijgedrag. De rechtbank in Zwolle meent dat D. langere tijd het verkeerslicht niet in de gaten gehouden moet hebben. Het stoplicht stond al lange tijd op rood en hij had dus af moeten remmen. Door zijn rijgedrag was hij ook niet meer in staat om tijdig te remmen toen de Opel de weg op draaide. De opgelegde straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.