André van Putten in de door hem ingerichte kamer.
André van Putten in de door hem ingerichte kamer. Tennekes

Archief van één van de grootste Nederlandse violisten verhuist van Kampen naar Den Haag

(door Nick de Vries)

KAMPEN - Het persoonlijke archief van één van de grootste violisten die ons land ooit gekend heeft, gaat Kampen verlaten. In 2009 kreeg vioolbouwer André van Putten het archief van meesterviolist en concertmeester Herman Krebbers van hem persoonlijk in beheer. Van Putten was verguld, richtte een kamer van z’n bedrijfspand in met de vele plakboeken, posters, elpees en foto’s en stelde het open voor bezichtigingen. Afgelopen vrijdag werd het archief leeggehaald voor een verhuizing naar het NMI in Den Haag.

De Kamper vioolbouwer Van Putten en meesterviolist Herman Krebbers onderhielden een warme band die begon in de jaren tachtig. Van Putten was een groot bewonderaar van Krebbers. Na een concert vroeg hij Krebbers om één van zijn zelfgebouwde violen te bespelen. Tot verbazing van Van Putten deed hij het en nog mooier: hij was zeer enthousiast over het instrument. Een groot compliment voor Van Putten en het moment markeerde het begin van een vriendschap die jaren zou duren.

De waardering voor de instrumenten van de Kamper vioolbouwer was zo groot dat Krebbers in 2005 besloot zijn kostbare Bergonzi viool permanent te verruilen voor een instrument van Van Putten. Hij wilde de Bergonzi doorgeven aan een nieuwe generatie van violisten en vond in de viool van Van Putten de kwaliteit die nodig was voor een meesterviolist. Het ontlokte Krebbers ooit de woorden: "Vioolbouwers als Van Putten zijn een zegen voor de hedendaagse generatie violisten”.

Lees verder op pagina 3.