Afbeelding
Foto: Robert Westera

'Veel belangeloos optreden, wandelen en stofzuigen'

(door Roy Visscher)

ZWOLLE - Ook professionele popmuzikanten worden fiks geraakt door de coronacrisis. Met de concerten en festivals vallen immers ook hun inkomsten weg. Wat overblijft om te doen of te verdienen? Erwin Nyhoff, een van de succesvolste muzikanten uit de regio, doet zijn verhaal. “Ik heb maar van sporten mijn doel gemaakt.”

Nyhoff staat bekend als zachtaardig, goedlachs en vriendelijk. Maar na de vraag hoe het nu met hem gaat, steekt hij direct van wal met hoorbare frustratie. “Buitenoptredens zijn, als het goed gereguleerd wordt, best mogelijk. En vorig jaar bleek dat theaters ook veilig zijn. Er is geen bewijs dat daar besmettingen hebben plaatsgevonden. Alles ging netjes met verplicht ontsmetten en mondkapjes. En maximaal honderd bezoekers. Maar daarna nog maar dertig en nu dus nul.” Wat moet, dat moet, zegt Nyhoff. “Maar het was volgens mij niet nodig de theaters dicht te gooien. Dat voelt alsof je vak er niet toe doet. Terwijl er 300.000 mensen in de cultuursector werken! Ik voelde me een tweederangsburger, daar had ik moeite mee. Waar ik ook ‘peuneveu’ van werd, is het geregel doordat concerten soms meerdere keren verplaatst werden. En dan is het nog afwachten of ze uiteindelijk écht doorgaan. Je denkt dat je werk hebt, maar dat is eigenlijk niet zo.”

Golden Earring

Nyhoff zou Nyhoff niet zijn als hij die stille tijd niet had gebruikt om belangeloos te spelen. “Zoals in bejaardenhuizen en voor anderen die binnen moeten zitten. Ook deed ik weer mee aan de tournee van The Light of Day Foundation toen die in Antwerpen was. De opbrengst gaat naar de bestrijding van ALS en Parkinson.” Mooi voor Springsteenfan Erwin: “De initiatiefnemer is oud-roadie van ‘The Boss’ en ook zijn eerste drummer deed mee.” Op 11 maart, de verjaardag van de aan ALS lijdende Earring-gitarist George Kooymans, deed Nyhoff met zijn band een Earring-tribute, ook daarvan gaat de opbrengst naar de bestrijding van ALS. Maar al ‘ademt’ Nyhoff muziek, die is ook zijn inkomstenbron. De hypotheek moet wel betaald worden. “Ik ben door het mislopen van boekingen en de gevolgen die dat weer had voor volgende jaren, zo’n twee jaarsalarissen kwijtgeraakt. Er stonden veel goedbetaalde optredens gepland, zuur dat die niet doorgingen. Wat me nog een beetje gered heeft, zijn de optredens buiten het reguliere popcircuit. Zoals de Corona Cadillac Concerts.”

Oldtimer

Met zijn lichtblauwe Cadillac uit 1958 reed Erwin door het hele land – en soms verder – voor solo-optredens. Op bijvoorbeeld bruiloften, voetbalvelden, campings en boerenerven, in parken, bij terrassen. “Als mensen niet naar de artiest toe kunnen, dan komt de artiest maar naar hen toe. Dat heb ik zo’n veertig, vijftig keer gedaan. Het idee was om drie of vier nummers akoestisch te doen, maar ik kreeg al snel boekingen voor een uur, ook versterkt. Ik heb daarvoor een speaker met accu gekocht voor op het dak van de auto.” Ten tijde van dit interview was de vrieskou nog maar net weg. “Toen konden die optredens niet. Want met al dat zout en pekel rot die oldtimer onder je kont weg. Maar vorig jaar heb ik gezaaid, hopelijk oogst ik straks nieuwe optredens. Want de binnen-concerten, daar heb ik een hard hoofd in.”

Put

Stelselmatig werkloos, zo omschrijft Nyhoff zijn situatie in het laatste jaar. "Dus ben ik aarzelend begonnen nieuwe muziek te schrijven. Tijdens de eerste lockdown was ik behoorlijk chaggie en gefrustreerd. Toen heb ik met mijn dochter Lynn een nummer geschreven, over waarom ik mezelf soms de put in denk. En een tekst over hoe dingen in je leven soms door anderen bepaald worden. Maar ik treed liever op, ben een live-man. Ik wil graag mensen blij maken en voel me nu dus wat nutteloos. Daarom heb ik van sporten mijn nieuwe doel gemaakt. Dat doet me goed, ik ben minder down. Ik wandel dagelijks zo'n twaalf kilometer, maak lange fietstochten en loop hard. Ook ben ik voorzichtig met eten en drinken. Zonder concerten verbrand je immers veel minder calorieën.”

Stofzuiger

Ook gaat de rocker vaker - al dan niet ‘I want to break free' galmend - met de stofzuiger door het huis. "Ik ben nu meer huisman en denk ook na hoe ik verder nog inkomsten kan genereren. Maar dat moet niet te lang duren, anders raakt mijn spaargeld op. Die drie maanden corona-uitkering houden dat niet tegen.”