Cornelis van Slooten met zijn begeleider Everlyne van Hoesel (l).
Cornelis van Slooten met zijn begeleider Everlyne van Hoesel (l). Foto Tennekes

Cornelis van Slooten volbrengt 2Bruggenloop voor het goede doel

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Cornelis van Slooten heeft zaterdag zijn missie op een uitstekende manier volbracht. Hij liep de 2Bruggenloop en haalde daarmee 850 euro op voor de Hersenstichting. Hiermee slaagde de missie van Van Slooten. Hij wilde dolgraag laten zien dat je ondanks hersenletsel veel kunt bereiken.

Van Slooten werd enkele jaren geleden getroffen door een hersentumor. Hij belandde in het ziekenhuis en er volgde een zwaar revalidatieproces in Zwolle. Daarna kreeg hij een plek in woonlocatie Burgelstee in Kampen voor mensen met hersenletsel. Op deze plek werd hij goed begeleid. Door de tumor kreeg hij last van epilepsie. Hierdoor durfde hij aanvankelijk niet te sporten.

Uit comfortzone

“Het vertrouwen in m’n lichaam was weg”, vertelde hij op 21 januari tijdens een interview met De Brug. Door te wandelen met zijn hond Roxy keerde zijn vertrouwen steeds meer terug. “Ik kwam meer uit m’n comfortzone. Ik keek niet meer naar wat ik niet kon, maar naar wat ik wel kon doen. Ik ging voorzichtig sporten. Beetje bij beetje werd dat steeds meer”, sprak Van Slooten enkele maanden geleden.

Grenzen verleggen

Een droom van Van Slooten was om weer te gaan hardlopen. Die droom maakte hij waar. Steeds liep hij wat verder en verlegde hij zijn grenzen. In februari 2020 is hij zich actief gaan toeleggen op hardlopen. Eerst was zijn doel 5 kilometer hardlopen. Vervolgens bouwde hij dit steeds verder uit. Vervolgens stelde hij als doel om de 15 kilometer van de 2Bruggenloop te volbrengen om geld op te halen voor het goede doel. "Ik zie dit als een missie. Ik kan niet garanderen dat ik het volgend jaar kan doen. Ik heb epilepsie niet overwonnen, maar door een manier van leven en medicatie kan ik het wel beperken. Ik wil het nu doen. Iedere stap geeft mij het gevoel van een overwinning", aldus Van Slooten in januari.

Missie geslaagd

Afgelopen zaterdag was het zover. Eerder werd al bekend dat de 2Bruggenloop niet op zaterdag 27 maart zou plaatsvinden vanwege het coronavirus. De organiserende vereniging AV Isala ’96 heeft het evenement verschoven naar zaterdag 16 oktober. Van Slooten stelde in januari al dat hij de 2Bruggenloop alleen zou gaan lopen als het evenement zou worden geschrapt en hij hield woord. Zaterdag volbracht hij de 15 kilometer in 1 uur en 15 minuten. Via een crowdfundingsactie haalde hij 850 euro binnen voor de Hersenstichting. Zijn missie is geslaagd.

Goed gevoel

Al met al een zeer bijzondere prestatie. Aanvankelijk kon Van Slooten niet meer lopen. Hij moest van heel ver komen en met veel inzet wist hij de afgelopen maanden zijn grenzen te verleggen. “Ik kan bij de pakken neerzitten, maar ik wil eruit halen wat erin zit. En dat je meer kan, heb ik, ondanks mijn hersenletsel, vandaag bewezen. Ik ben trots op wat ik heb bereikt. Dit geeft een goed gevoel”, sprak Van Slooten nadat hij was gefinisht.