Notaris Harry Goedegebure tijdens de opname
Notaris Harry Goedegebure tijdens de opname (foto: Maarten van Gemert)

Tòch een Dictee van Kampen dit jaar – voor Afrikaanse kinderen via Stichting Orange Babies

(door Maarten van Gemert)

KAMPEN – Even leek het Dictee van Kampen ook te bezwijken onder het coronaregime. Tot grote blijdschap van Aart Kleijer is er een alternatief gevonden met dank aan RTV IJsselmond. Orange Babies profiteert er wederom van als goed doel en dat is hard nodig. Donderdagavond 15 april kan iedereen alsnog aanschuiven - online. Welke Kampenaar blinkt het meest uit in taalvaardigheid?

Het Dictee van Kampen vindt gewoonlijk met zo’n honderd deelnemers plaats in het Ichthus College. Dat is dit jaar geen optie. Vanuit Rotary Club Kampen jaagt Aart Kleijer het Dictee aan. Klaasjan Strengers bood aan om het Dictee vooraf op te nemen en via RTV IJsselmond uit te zenden. Zo kan Orange Babies toch haar broodnodige steun krijgen om in Afrika vrouwen te helpen die met HIV en Aids te maken krijgen.

Dicteetijgers

Inmiddels hebben de opnames plaats gevonden. Deze zullen tevens op internet geplaatst worden waarmee een (inter)nationaal bereik ontstaat. Deelnemers aan het Dictee van Kampen komen uit Kampen èn Nederland. Enkele ’dicteetijgers’ in den lande helpen bij het opstellen van het Dictee. Evenals vorig jaar wordt het voorgelezen door notaris Harry Goedegebure. Hij zal een persoonlijk relaas vertellen over zijn belevenissen in december. Burgemeester Koelewijn zal het na de lezing van Harry langzaam dicteren.

Orange Babies

„Persoonlijk relaas met ongetwijfeld verraderlijke taal- en spellingsvalkuilen

Marije Kamphuis zet zich al jaren in voor Orange Babies. Deze stichting helpt zwangere vrouwen in Afrika die met het HIV-virus zijn besmet. Vroegtijdige behandeling kan een isolement voorkomen. De heersende pandemie verergert de situatie. Rotary Kampen sponsort een schoolproject in Namibië. Sluiting van scholen kan voorkomen worden door voldoende beschermingsmiddelen. Ook krijgen de kinderen zo toch maaltijden, medische zorg, liefde en aandacht. Dit zijn veelal zaken die de kwetsbare kinderen thuis niet ontvangen. Kamphuis heeft zelf ter plaatse gezien hoe ontwrichtend AIDS kan zijn en daar bovenop komt nu de coronapandemie.

Inschrijving

Samen met Kleijer, Goedegebure en Strengers deelt Kamphuis het enthousiasme over de alternatieve uitvoering voor het Dictee van Kampen. Deelname kost €15 per persoon en €75 voor groepen van vijf personen of meer. Aanmelden kan per e-mail op dicteevankampen@gmail.com. Na opgave volgt een tikkie voor de inschrijfkosten. De hoofdprijs is een luxe pennenset die de Readshop (Boekhandel Bos) ter beschikking stelt. Voor de gezelligheid is iedereen zelf verantwoordelijk.

Samen achter het beeldscherm belooft het Dictee van Kampen ook dit jaar een creatieve en sportieve avond te worden voor de Kamper taalliefhebber.