Afbeelding
Aangeleverd.

Kamper Koggejournaal: Op de werf is hard gewerkt, laat de zomer maar komen

Rekening houdend met de coronaregels wordt er de laatste weken door verschillende groepjes vrijwilligers hard gewerkt op de Koggewerf. In de werkplaats worden spullen opgeruimd die niet meer gebruikt hoeven te worden.

Als Aart, Kees en Ab tijd over hebben gaan ze verder met verkoopspullen maken zoals scheepkistjes. Ook verfraaien ze de houten spullen uit de Taveerne zoals scheepszwaarden en andere attributen die ter verfraaiing straks weer aan de wanden van de Taveerne komen te hangen. De Taveerne is helemaal leeggehaald. De vloer is geschuurd en opnieuw drie keer geverfd. De wanden schoongemaakt; kasten opgeruimd en het plafond wordt grotendeels geschuurd en aan de barkant opnieuw tussen de balken beplakt met zeekaarten.

Scheepshelling


De scheepshelling naar de nieuwe scheepsloods is gereed en werd op woensdag 17 maart opgeleverd. Echt vakwerk! Aan de kant van het middeleeuws huisje is het werfterrein weer netjes opgeruimd en egaal gemaakt. Het terrein aan de kant van de Taveerne wacht nog op het egaliseren. Vrijwilligers van de Botterstichting hebben inmiddels ook grote opruiming gehouden op het terrein. Vrijdag 2 april wordt de Pluut, het oude visserschip dat al jaren op de werf ligt, op een ponton getakeld en naar de botterwerf in Elburg gevaren, waar het schip verder zal worden gerestaureerd door leerlingen en studenten onder leiding van een scheepsbouwmeester.

Drijfsteiger


De nieuwe drijfsteiger in de IJssel voor de Koggewerf is klaar. Binnenkort kunnen de Johannes (oude coaster); de Hester (oud binnenschip) en salonboot het Hendrikje weer afmeren. Ook de aanloopsteiger met brug voor de Kogge is klaar achter het middeleeuwse huisje. De zomerligplaats van de Kamper Kogge.

Vrijwilligers van hebben inmiddels ook grote opruiming gehouden op het terrein.

Pluut

Als de Pluut weg is wordt ook die kant van de werf weer mooi gemaakt en kan er begonnen worden aan een milieuvriendelijke bovenlaag en vervanging van de oude bestrating. Ook zijn er bomen en struiken weggehaald en tevens de twee grote blauwe containers die naast de nieuwe loods stonden. Kortom, als alles meezit is de Koggewerf voor de zomer helemaal vernieuwd en klaar om heel veel bezoekers te ontvangen.

De Kamper Kogge ligt weer te pronken in de Oude Buitenhaven. Het witte winterkleed is er af. De mast is getjet en de boordplanken zijn anti-zwam bewerkt. Laat de zomer maar komen!

Door Volcmar.