Afbeelding
Een van de eerste vaccinaties op de Kamper locatie maandagochtend. Foto: Tennekes.

Eerste vaccinatieprikken op GGD-locatie Kampen gezet

KAMPEN - GGD IJsselland opende op 8 en 9 april drie nieuwe vaccinatielocaties in Deventer, Dalfsen en Kampen. Op maandag 12 april werd het eerste vaccin gegeven op het Burgemeester Berghuisplein in Kampen. Zodra er voldoende vaccins zijn, worden in deze locaties, en de al twee bestaande in Zwolle en Hardenberg, in totaal 45.000 prikken per week gezet.

De keuze voor deze locaties heeft te maken met de landelijke spreiding van vaccinatielocaties. Mensen die een uitnodiging voor de vaccinatie krijgen, kunnen zelf kiezen bij welke locatie zij de afspraak maken. Dat kan ook buiten de eigen GGD-regio.
Wethouder Jan Peter van der Sluis van de gemeente Kampen is blij dat er nu ook in Kampen een vaccinatielocatie is: “Zo is er een nog betere spreiding in deze regio. Met meerdere locaties is er altijd wel een plek redelijk in de buurt waar je terecht kunt. Wij trekken hierin graag samen op met de GGD als het gaat om het beschikbaar stellen van de ruimte en faciliteiten. Want hiermee krijgen we corona onder controle.”
Tot en met 4 april stond de teller bij GGD IJsselland op 58.441 coronavaccinaties. Manager Margreet Algera: “Het tempo waarin we vaccineren, is volledig afhankelijk van de beschikbaarheid van vaccins. We zijn voorbereid op grote aantallen, zowel qua locaties als beschikbaar personeel. Op dit moment vaccineren we zeven dagen per week, 12 uur per dag, gemiddeld ongeveer 1.100 mensen per dag. Dat aantal groeit gestaag.”

Herverdeling vaccins

De opening van de nieuwe locaties betekent een herverdeling van vaccins. Daardoor zijn er per locatie in het begin maar enkele priklijnen in gebruik. GGD IJsselland verwacht dit aantal snel te kunnen uitbreiden, aangezien er steeds meer vaccins komen. Medio mei/juni rekent de GGD op 45.000 vaccinaties per week, landelijk zetten alle GGD’en dan naar verwachting samen 1,5 miljoen prikken per week. Het aantal vaccinaties dat GGD IJsselland geeft is gebaseerd op het aantal inwoners in IJsselland van de doelgroepen die de GGD vaccineert.

Doelgroepen van de GGD

Tot nu toe vaccineerde GGD IJsselland zorgmedewerkers die in de langdurige zorg werken en mobiele ouderen. Algera: “Oudere doelgroepen worden sinds januari gevaccineerd, van oud naar jong. Eerst kwamen de hoogbejaarden naar de vaccinatielocaties. Sinds dinsdag 6 april ontvangen mensen die geboren zijn in 1947 en 1948 een uitnodiging om een afspraak te maken en de jaren daarna volgen al snel. Later komen ook Nederlanders tussen de 18 en 60 jaar die niet in de zorg werken en geen medische indicatie hebben aan de beurt. Dat is de grootste groep en die kunnen, zoals het er nu uitziet, in mei of juni hun eerste prik krijgen.”
Naast de GGD’en zijn ook huisartsen in de regio IJsselland gestart met vaccineren. Zij kunnen sinds 31 maart vaccins bestellen. Ziekenhuizen vaccineren bijzondere (medische) doelgroepen, en instellingsartsen geven hun eigen bewoners de prik. Op www.coronavaccinatie.nl is te zien wie wanneer aan de beurt is en wie de vaccinatie geeft.

Veelgestelde vraag: hoe snel kan ik terecht?

Algera: "Dit hangt af van het aantal vaccins dat beschikbaar is. Het kan echt een paar weken duren voor je terecht kunt. Soms komen meer vaccins beschikbaar of worden vaccins opnieuw verdeeld. Bijvoorbeeld omdat een locatie als Zwolle heel centraal ligt en veel mensen die locatie kiezen. Het kan dus zijn dat iemand die vandaag belt pas over drie weken terecht kan en iemand die de dag daarna een afspraak maakt dezelfde week nog. Dat fluctueert dus. Als GGD sluiten we steeds aan bij de laatste ontwikkelingen.”
Meer informatie is te vinden op: www.ggdijsselland.nl/coronavaccinatie.