De drie bestuurders worden rondgeleid
De drie bestuurders worden rondgeleid (foto: Maarten van Gemert)

Vreugde bij opening Kamper vaccinatielocatie naast sporthal

(door Maarten van Gemert)

KAMPEN – Maandagmorgen 12 april zijn in Kampen de eerste vaccinaties tegen het coronavirus toegediend. Vrijdagmorgen werd een grote tent tussen het stadhuis en sporthal De Reeve als Kamper vaccinatielocatie geopend. Wethouder Jan Peter van der Sluis kreeg de sleutel overhandigd van Rianne van den Berg, directeur GGD IJsselland, en nam die in ontvangst met grote blijdschap.

„We zijn er klaar voor,” aldus Van den Berg die het aan verpleegkundige en projectmedewerker Arjan de Boer overliet om burgemeester Koelewijn en wethouder Van der Sluis (Volksgezondheid) rond te leiden. Terwijl tentbouwers de laatste schotten plaatsten en de laatste kabels trokken, was het de eer aan Jan Peter van der Sluis om de toegangsdeur te openen met de historische woorden: „Moge het licht aan het eind van de tunnel beginnen met het licht in deze tent.”

Vaccins

In eerste instantie zullen in Kampen de vaccins van AstraZeneca en Pfizer worden toegediend. De GGD heeft maandag in Kampen doses voor zo’n 200 prikken klaar liggen in twee afgesloten koelkasten die onder permanente camerabewaking staan. Met acht priklijnen heeft de Kamper vaccinatielocatie een potentieel grote capaciteit. Er wordt in eerste instantie met twee priklijnen gestart waarmee zo’n achttien vaccinaties per uur gezet kunnen worden.
Waar in Zwolle de openingstijden van acht tot acht zijn, zo wordt in Kampen gestart van negen tot vijf. Maar dit kan verruimd worden als er bijvoorbeeld meer vaccins beschikbaar komen.

Locaties

Mensen moeten wachten tot ze een oproep krijgen en kunnen dan zelf een afspraak maken en een locatie kiezen. De Boer legde zijn gasten de gang van zaken uit als mensen komen voor een prik. Er zijn looproutes, een triagebalie en hokjes waar mensen na afloop een kwartier gevraagd wordt te wachten. Zij die vrezen flauw te vallen, kunnen liggend geprikt te worden. Binnen lopen EHBO’ers rond, en buiten stadswachten, om alles in de gaten te houden. De Kamper vaccinatielocatie oogt veelbelovend.